Keskustan Torniainen: Itärata samalle viivalle muiden ratahankkeiden kanssa

Itärata

Keskustan kansanedustajan, Ari Torniaisen mukaan on tärkeää, että suunnitteilla oleva Itärata-hanke on samalla viivalla kuin muutkin suuret ratahankkeet. Hänen mukaan suurille rata- ja tiehankkeille on yritettävä saada EU-rahoitusta.

– Suomessa on hyödynnetty huonosti EU-rahaa ja liikennehankkeita suunniteltaessa tämä pitää huomioida nykyistä tarkemmin, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Torniainen sanoo.

Torniainen toteaa, että nykyinen rataverkkomme kaipaa korjaamista ja nopeuttamista: rataverkon korjaamisen painopisteen on oltava nykyisen rataverkon parantamisessa ja se vaatii riittävän rahoituksen.

– Junaratojen rakentaminen on kallista. Tekniikka kehittyy ja voi olla, että parinkymmenen vuoden sisällä kotimaanliikenteessä on päästöttömiä lentokoneita. Liikennejärjestelmä pitää suunnitella pitkällä tähtäimellä eikä vaihtoehtoja kannata sulkea pois.

Valtioneuvosto päätti 28. lokakuuta valtuuttaa liikenne- ja viestintäministeriön perustamaan uuden, valtion osittain omistaman Itärata-nimisen osakeyhtiön. Pohjanmaalle menevällä Suomi-radalla ja Turun suuntaan menevällä Tunnin juna -radalla on jo osakeyhtiöt. Valtio tulee hankkeeseen 51 % rahoituksella ja kunnat sitoutuvat loppurahoitukseen. Valtio pääomittaa yhtiötä 40 miljoonalla eurolla.