Keskustan Savola MTV Uutisille: Suomalaisten hakemiseksi al-Holin leiriltä ei käynnissä aktiivisia toimia

Politiikka

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) vahvistaa, ettei Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaisten noutamiseksi ole käynnissä aktiivisia toimenpiteitä.

– Heitä ei pidä aktiivisesti hakea. Aikuiset ihmiset ovat lähteneet sinne ja ottaneet tietoisen riskin, Savola totesi MTV:n Huomenta Suomessa torstaina.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) olisi painostanut ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuomaan al-Holin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä.

Haavisto kuitenkin sai synninpäästön ulkoasiainvaliokunnan enemmistöltä vieraillessaan valiokunnassa tiistaina. Vain valiokunnan kolme perussuomalaista jäsentä jättivät poikkeavan näkemyksen.

Savola keskusteli MTV:llä al-Hol-vyyhdistä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps.) ja valiokunnan jäsenen Kimmo Kiljusen (sd.) kanssa.

Niikolle Haaviston selvitys ei ollut vieläkään riittävä.

– Olisimme halunneet jättää asian pöydälle ja jatkaa keskustelua. Jo eilen näimme, että erilaisia näkökulmia on ilmennyt. Valiokunnassa ei ole riittävästi annettu informaatiota siitä, mitä todellisuudessa on tehty tämän operaation puitteissa, Niikko kritisoi.

Savola kuitenkin kiisti, että hallitus toimisi aktiivisesti suomalaisten palauttamiseksi.

– Ykkösasia on se, että suomalaisten turvallisuus ei saa vaarantua kotimaassa. Siksi vierastan sitä, että lähtisimme hakemaan aktiivisesti sinne (Syyriaan) lähteneitä ihmisiä, jotka ovat tietoisesti valintansa tehneet. Hallituksella ei ole mitään tällaisia päätöksiä. Valtioneuvosto ei ole tehnyt päätöstä, että Suomi toimisi aktiivisesti ja lähtisi heitä hakemaan. Presidenttikin on vahvistanut, että päätöstä ei ole, Savola painotti.

Keskustaedustaja lisäsi, että Suomen on silti perustuslakinsa ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti autettava ihmisiä, jos he hakeutuvat Suomen konsulaattiin tai suurlähetystöön.

Kiljunen puolestaan huomautti, että pakolaisleiri purkautuu ennemmin tai myöhemmin.

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että ulkoasianvaliokunta on pidettävä ajan tasalla kaikista al-Holin leiriä koskevista päätöksistä.