Keskustan Saarikko kutsuu poliittisen keskivoiman puolueita yhteistyöhön – "Meillä on hengenheimolaisia"
Keskustan politiikan tähtäin on jo vuoden 2027 eduskuntavaaleissa.
– Silloin me haastamme oikeiston ja me haastamme vasemmiston, sanoi puheenjohtaja Annika Saarikko puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa.
Keskusta aloittaa eduskuntavaaleihin tähtäävän Suomen suunta -ohjelmatyön tammikuun presidentinvaalien jälkeen.
Saarikko kutsuu muitakin puolueita tiiviimpään yhteistyöhön keskustan kanssa.
– Meille sopii tiivistää asioiden kautta yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, jotka edustavat maltillista, pragmaattista poliittista keskustaa.
Saarikon mukaan keskustan tavoitteleman kriisinkestävän Suomen rakentamisessa onnistutaan, jos siitä tulee valtavirtaa.
– Emme edes halua tehdä sitä yksin. Uskon, että meillä on hengenheimolaisia eri puolueissa tai jopa kokonaisia puolueita, joita on järkevä kutsua yhteiseen työhön kriisinkestävyyden varmistamiseksi.
Kokoomuksen ja nykyisten perussuomalaisten kovalta oikeistolta taas puuttuu vaatimattomasti sydän.
Annika Saarikko
Saarikon mukaan keskustalla on paljon yhteistä kristillisdemokraattien ja RKP:n kanssa.
– En yksinkertaisesti usko, että olette todella sisäistäneet pysyvästi paikkanne kovan oikeiston kylkiäisinä, Saarikko osoittaa sanansa puolueita johtaville Sari Essayahille (kd.) ja Anna-Maja Henrikssonille (r.).
Saarikon mukaan vihreissäkin on monia ”järkivihreitä, jotka tuntevat olonsa kodittomaksi vasemmistolaistuneessa ja ääripäistyneessä nykyvihreydessä”.
Kutsuu lähtee myös Hjallis Harkimon Liike Nytille ja ”vanhan kunnon SMP:n” väelle.
– Kuinka pettyneitä teistä moni mahtaakaan olla jääkylmän oikeiston linjaan, jossa puheet tolkun politiikasta ja maaseudun paremmasta arjesta eivät näytäkään perussuomalaisten hallitusvastuussa toteutuvan?
Saarikko sulkee yhteistyön nykyisen vasemmiston kanssa, koska siltä ”puuttuu ymmärrys euroista”.
– Kokoomuksen ja nykyisten perussuomalaisten kovalta oikeistolta taas puuttuu vaatimattomasti sydän. Sydän ei todellakaan ole oikealla, vaikka vaalimainokset näin lupasivat. Ollaan menossa kohti pelkistettyä yövartijavaltiota, joka on kaukana tasa-arvoisesta yhteiskunnasta.
Poliittinen keskivoima tiivistyy vapauden ja vastuun ympärille, Saarikko avaa.
– Se on rakennettu Pohjolan hengestä: ihmisten ja alueiden tasa-arvosta, protestanttisesta työnteon arvostuksesta, sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, kestävästä luontosuhteesta, vakaasta taloudesta ja yhtäläisestä sivistyksen oikeudesta.
– Rohkenen kutsua sitä sosiaaliliberaaliksi maailmankuvaksi. Sanana vaikea, mutta monella tavalla samaa tarkoittava kuin alkiolaisuus. Pohjolan henki nojaa politiikkaan, joka ei hylkää heikompaa. Se on kansanvallan rakastamista ja avaramielistä isänmaallisuutta. Se ei nojaa etujärjestöihin tai toimi edunvalvojana pääomalle tai ammattiyhdistysliikkeelle.
Saarikko puhui jälleen siitä, että hän näkee keskustan keskustaliittona, joka kokoaa yhteen eri tavoin ajattelevia ihmisiä, joilla on riittävän suuret yhteiset ihanteet.
Keskustalla on parhaat vastaukset tähän aikaan, joka vaatii kriisinkestävyyttä, uskoo Saarikko.
Hän kertoo tarkoittavansa kriisinkestävyydellä ennen kaikkea sitä, että ympäröivä todellisuus on vakavalla tavalla muuttunut.
– Meillä ei ole varaa keskittyä riitelemään yksityiskohtien pilkunpaikoista, vaan meidän pitää yhdessä varmistaa, että Suomen suuri tarina kestää.
– Edustamme ajattelua, jossa hyvinvointiyhteiskunnasta halutaan pitää kiinni, mutta sitä pitää radikaalisti jälleenrakentaa, jotta sen taloudellinen pohja ja luottamuspääoma toinen toisiimme kestää.
Kriisinkestävän Suomen kulmakiviä ovat Saarikon mukaan esimerkiksi kattava asevelvollisuus, alueiden tasa-arvo, kunnossa oleva talous ja lähimmäisenvastuu.
– Kriisinkestävyyden tärkein lenkki on jokainen suomalainen. Siksi esimerkiksi mielenterveyden vakava, jo kriisiytynyt tilanne tässä maassa on pakko ottaa vakavasti ja korjata se.
Keskusta aikoo järjestää ensi vuonna tulevaisuusfoorumin, johon kutsutaan keskustelijoita myös muista edellä mainituista puolueista puhumaan kriisinkestävyystä.
– Teemme tämän kaiken täysin avoimesti ja tavalla, johon vastakkainasetteluun kyllästyneet suomalaiset voivat lähteä mukaan.
Samaan aikaan suurten kriisien kanssa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ydin eli sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vaikeuksissa, Saarikko näkee.
– Keskusta on tämän asian kanssa perin vakavissaan ja hirvittävän tosissaan. Me emme suostu tekemään lakkauttamispäätöksiä kotikuntien terveysasemilta, keskustajohtaja korostaa.
– Me emme nyt ryhdy hallituksen likaisen työn tekijöiksi. Tämä uudistus on hyvä, se oli välttämätön, se tulee hyväksi. Mutta se tarvitsee työrauhan.
Saarikon mukaan keskusta katsoo, ettei ole mitään järkeä alasajaa peruspalveluja, koska juuri niiden paremman saatavuuden vuoksi koko uudistus alunperin tehtiin.
– (Pääministeri) Petteri Orpo ja (valtiovarainministeri) Riikka Purra: teidän on turha odottaa, että valtionvarainministeriön ukaaseilla kiristäisitte keskustalaisia aluevaltuutettuja. Me emme suostu järjettömyyksiin.