Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden paneelirumba alkoi Etelä-Hämeen piirikokouksesta – kandidaatit korostivat sitoutumista hallitustyöhön
Ypäjän seuraintalolla kokoontunut Etelä-Hämeen piirikokous sai tällä kertaa tavanomaista laajempaa huomiota osakseen.
Kokouksen yhteydessä järjestettiin nimittäin ensimmäinen keskustan puheenjohtajakisaan liittyvä paneelikeskustelu, johon osallistuivat kolme keskustan neljästä puheenjohtajaehdokkaasta. Paikalla olivat istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni, tiede- ja kulttuuriministeriksi torstaina palaava Annika Saarikko sekä viimeisenä kisaan ilmoittautunut kansanedustaja Petri Honkonen.
– Ilmapiiri on sähköistynyt myös keskustan sisällä, kun puoluekokoukseen on aikaa kuukausi, Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggmann totesi puheessaan.
Hän toivoi kisaa, joka on yhteistyötä rakentavaa eikä puoluetta repivää.
Paneelin puheenjohtajana toiminut Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Juha Iso-Aho ei päästänyt kandidaatteja helpolla.
Saarikko joutui heti aluksi perustelemaan, miksi lähti tavoittelemaan puheenjohtajan paikkaa, vaikka vuotta aiemmin puhui pitkäaikaisen puheenjohtajan tarpeesta.
Hän vetosi muun muassa lukuisiin saamiinsa yhteydenottoihin.
– Ei ole liioiteltua sanoa, että keskusta on vaarallisen huonossa tilanteessa. Sillä on merkitystä koko Suomelle. Olen varma, että tämä kisa tarvitaan, jotta puheenjohtajalla olisi sen jälkeen vahvempi mandaatti, Saarikko vastasi.
Kulmunilta puolestaan tivattiin aiempaan lausuntoon viitaten, vaikeuttaako puheenjohtajakisa keskustan kuntavaalikampanjaa.
– Olisin toivonut luottamusta, nyt se haetaan kentän kautta. Näihin kisoihin liittyy aina jännitystä ja jännitteitä, hän kuittasi.
Johtajuudesta kysyttäessä Saarikko sanoi haluavansa keskustasta keskustelevan puolueen, jossa puheenjohtajalla on linja ja suunta.
– Sen suunnan minä uskallan osoittaa.
Kulmuni totesi olevansa vaativa johtaja.
– Olen johtanut omalla esimerkillä, kädet savessa ja kenttää innostaen.
Honkonen korosti, ettei puolueessa kaikkien tarvitse olla samaa mieltä.
– Keskusta on ajatusvirtausten yhteenliittymä. Haluaisin johtaa keskustaa niin, että erilaiset mielipiteet saisivat tilansa.
Paneelikeskustelussa sivuttiin niin taloutta ja työllisyyttä kuin epävarmaa maailmantilannetta ja keskustan arvopohjaa.
Aluepoliitikan ja kotimaisen ruuantuotannon tärkeydestä kaikki ehdokkaat olivat yhtä mieltä.
– Keskellä pahinta koronakriisiä ohikiitävän hetken jopa mediajulkisuudessa ihmisten tuki oli suomalaisen elintarviketuotannon takana. Sen arvo pitäisi nostaa nykyistö enemmän esiin, Honkonen totesi.
Edellistä vaalikauttakin ruodittiin. Yleisössä mukana ollut sairaanhoitaja Kirsi Räisänen kysyi aluesairaalapäätöksiin viitaten, miten keskusta saataisiin näkymään jokaisen puolueena eikä keskittävänä vaikuttajana.
Kulmunin mielestä sanat ja teot eivät sairaalaratkaisuissa kohdanneet.
– Jouduttiin aikamoiseen konkeloon.
Saarikko muistutti, että sairaalapäätösten tavoitteena oli saada kaikkialla Suomessa varat riittämään perusterveydenhuoltoon siten, ettei erikoissairaanhoito kuluttaisi kaikkia rahoja.
– Emme osanneet perustella sitä. Kannan tästä osaltani vastuun.
Kaikki ehdokkaat ilmoittivat olevansa sitoutuneita keskustan hallitusyhteistyöhön ja muistuttivat keskustan saaneen tahtonsa monessa läpi.
– Hallituksessa ei olla siksi, että siellä on kivaa vaan siksi, että siellä vaikutetaan Suomen suuntaan ja viedään läpi tavoitteita suomalaisten parhaaksi. Sitä työtä keskustan pitää jatkaa, Honkonen sanoi.
Ennen paneelia puheenvuoron käyttivät istuvan puheenjohtajan ja puheenjohtajaehdokkaiden lisäksi paikalla olleet varapuheenjohtajaehdokkaat Hilkka Kemppi ja Riikka Pakarinen, sekä puolusihteerikaudelleen jatkoa Oulussa hakeva Riikka Pirkkalainen.
Keskusta kokoontuu puoluekokoukseen Ouluun 4.6.9.2020.