Keskustan Kärnä vaatii VR:ltä edulliset kuukausikortit käyttöön Saksan mallin mukaisesti

Junamatkailu

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii rajuja muutoksia VR:n junalippujen hinnoitteluun tulevan kesän osalta Saksan esimerkin mukaisesti. Saksassa jokainen kansalainen voi ostaa 9 euron hintaisen kuukausikortin lähijuniin, ja se on voimassa koko maassa. Tällä tuetaan kansalaisia Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin aikana.

Kärnä sanoo tiedotteessaan, että valtion ja VR:n olisi syytä ottaa esimerkkiä Saksasta. Kärnän mukaan VR:n on korjattava hinnoitteluaan niin, että se ottaa käyttöön kuukausikortit vyöhykkeittäin myös kaukoliikenteessä.

– Kaikki Suomen vyöhykkeet kattavan kuukausikortin hinta voisi olla esimerkiksi 100 euroa. Tämä pitäisi sisällään vain peruslipun, makuuvaunuista ja extra-luokasta pitäisi edelleen maksaa lisää. VR:n hallintoneuvoston ja hallituksen pitää iskeä nyt nyrkki pöytään ja laittaa VR:n hinnoittelu kuntoon sekä tukea kansalaisia Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin aikana, Kärnä vaatii.

Kärnän mukaan on tärkeää, että valtio ohjaa kansalaisia käyttämään pitkillä matkoilla VR:n palveluita ja pyrkii ohjaamaan tulevana kesänä kaikki eurot kotimaan matkailuun.

– VR:n edullinen vyöhykelippu olisi valtion ojentama lahja kansalaisille, jolla kompensoitaisiin Ukrainan sodan vaikutuksia, edistettäisiin ilmastonmuutoksen torjuntaa, hillittäisiin inflaatiota sekä tuettaisiin kotimaan matkailua. Ravintolavaunun kotimaisten lihapiirakoiden ja lihapyöryköiden menekki räjähtäisi sekin käsiin. VR joutuisi todennäköisesti ottamaan käyttöön lisää vaunuja, mutta niitähän meillä riittää ja niitä valmistetaan tarvittaessa lisää.