Keskustan Kärnä ja Huttunen: Kokoomus ja vihreät pelaavat valkoposkihanhilla likaista peliä

Valkoposkihanhet

Keskustan kansanedustajat ja puolueen maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmän jäsenet Mikko Kärnä ja Hanna Huttunen syyttävät kokoomusta ja vihreitä likaisesta pelistä valkoposkihanhilla.

– Kyllä tässä alkaa menemään nyt kuppi nurin. Keskustalle pelataan ”mustaa pekkaa” vaatimalla valkoposkihanhia riistalajiksi ja väittämällä, että se toisi muutosta nykytilaan. Ei se tuo. Vaikka valkoposkihanhi siirrettäisiin riistalajiksi, olisi se edelleen ympärivuotisesti rauhoitettu EU:n lintudirektiivin nojalla ja kaikki pyynti tapahtuisi poikkeusluvilla edelleen. Näin toimitaan myös vaikkapa suden kanssa, vaikka susi on riistalaji, edustajat muistuttavat.

Kärnän ja Huttusen mukaan riistalajiksi siirtäminen ei myöskään automaattisesti poistaisi ympäristöhallinnon hanhille määräämää hyödyntämiskieltoa, koska poikkeuslupasääntely olisi edelleen voimassa.

– Sen sijaan tämä kokoomuksen ja vihreiden ajama muutos olisi viljelijöille katastrofaalinen. Vahingonkorvausten siirtäminen riistavahinkolakiin voisi keskeyttää korvausten maksun ennalta määräämättömäksi ajaksi ja johtaa korvauskattoihin. Tämä tarkoittaisi lisätappioita viljelijöille.

Kansanedustajat korostavat, että tänä vuonna hanhien ampumiseen on myönnetty tuhansia poikkeuslupia ja sen merkitystä ei tulisi vähätellä.

– Suomessa voidaan tänä vuonna hanhia tuplamäärä verrattuna esimerkiksi siihen mitä Ruotsissa. Keskusta ei myöskään halua suojella hanhia. Me haluamme harventaa hanhikannan kohtuulliseksi ja laittaa ammutut hanhet pataan. Se kuitenkin vaatii EU:n lintudirektiivin muutosta, jonka eteen mainio maa- ja metsätalousministerimme Jari Leppä tekee koko ajan valtavasti töitä.

Kun hanhi poistuu EU:n suojeltujen lajien listalta, on se Kärnän ja Huttusen mielestä siirrettävä välittömästi riistalajiksi ja aloitettava armoton hanhien harvennus hanhikannan palauttamiseksi kohtuulliselle tasolle.

Kansanedustajat hämmästelevät myös ympäristöministeriön ja ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) suhtautumista hanhien hyödyntämiskieltoon.

– Mikään EU:n direktiivi tai kansallinen laki ei estä, etteikö poikkeusluvilla pyydettyjä hanhia voisi käyttää myös ravinnoksi. Tämä ympäristöhallinnon maalaisjärjen vastainen linjaus on epäeettistä ekotuhlausta. Miksi ministeri Mikkonen ei lähetä alaisilleen ELY-keskuksille ohjauskirjettä ja vaadi, että ammutut hanhet on voitava laittaa pataan? Tämäkö nyt on sitä nykymaailman vihreyttä? Haudataan tai poltetaan tuhansia kiloja syömäkelpoista lihaa, keskustaedustajat päivittelevät.