Keskustan Kärnä ei aio äänestää kollega Mäenpään syytesuojan purkamisen puolesta: ”Olemme nyt todella periaatteellisten asioiden äärellä”

Eduskunta

Keskustan Mikko Kärnä pitää kollegansa Juha Mäenpään (ps.) puheita eduskunnan salissa rasistisina ja törkeinä, mutta ei aio kuitenkaan äänestää Mäenpään syytesuojan purkamisen puolesta.

Kärnän mukaan kansanedustajan valtiopäivillä lausumat mielipiteet nauttivat perustuslain nojalla laajaa suojaa syystä.

– Arvioisin asiaa eri tavalla, mikäli Mäenpää olisi yllättänyt kansanmurhaan, vaatinut joukkotuhontaa tai kiihottanut kansaa kapinaan maan laillista hallitusta vastaan. Näin hän ei kuitenkaan tehnyt. Kyseessä oli törkeä ja rasistinen kielikuva, josta on jo eduskunnassa ”tuomittu”. Ulkopuolisia tuomareita ei tarvita, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Kärnä kehottaa kaikkia pohtimaan syvällisesti, miksi kansanedustajan salissa pitämien puheenvuorojen syytesuoja on olemassa ja miksi sen murtamiseen vaaditaan 5/6 enemmistö.

– Kun keskustelemme asiasta on hyvä katsoa, mitä esimerkiksi Unkarissa on tapahtunut. Siellä säädettiin 30.3. laki, jonka mukaisesti hallituksen koronantorjuntatoimenpiteiden arvostelusta voi saada jopa 5 vuotta vankeutta.

Keskustaedustajan mukaan Suomessakin voi tulevaisuudessa olla monenlaisia hallituksia, jotka kykenevät kriminalisoimaan erilaisia asioita jopa aivan normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä.

– Mikäli meillä olisi vastaavanlainen laki voimassa eikä valtiopäivillä olisi syytesuojaa, istuisi joka ikinen perussuomalainen, kokoomuslainen ja kristillisdemokraatti tällä hetkellä kopissa. Olemme nyt todella periaatteellisten asioiden äärellä, hän muistuttaa.

Kärnä ei omien sanojen sa mukaan halua millään muotoa olla mukana normalisoimassa vihapuhetta ja rasismia.

– Jos Mäenpään syytesuoja nyt murtuisi olisimme valinneet tien, joka johtaa näkemykseni mukaan juuri sellaiseen lopputulokseen jota kukaan järkevä demokratiaa kunnioittava ihminen ei halua.