Keskustan Kärnä ehdottaa eettisyysveroa ulkomaiselle lihalle
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdottaa Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa ulkomaiselle lihalle eettisyysveroa.
Kärnä nostaisi ulkomaisen lihan hintaa määräämällä ulkomaiselle, Suomessa kielletyin menetelmin tuotetulle lihalle eettisyysvero.
– Se nostaisi suomalaisen lihan kilpailukyvyn kattoon ja takaisi tuottajille riittävän korvauksen työstään.
Kärnän mielestä suomalaiset syövät liikaa halpaa ulkomaista lihaa kotimaisen lihan sijaan.
– Tämä käy lopulta kalliiksi ympäristölle, eläinten hyvinvoinnille, suomalaisille tuottajille ja kuluttajille, Kärnä kirjoittaa.
Suomalaisten lihankulutus on kasvanut.
– Viime vuonna söimme lihaa 81 kiloa jokaista suomalaista kohti. Tästä määrästä lähes 15 kiloa tuotiin ulkomailta.
Mikäli ulkomaisen lihan osuus leikattaisiin pois, suomalaisten kokonaiskulutus olisi 66 kiloa henkilöä kohti, Kärnä laskee.
– Tämä tarkoittaisi paluuta 1990-luvun kulutusmääriin. Asioilla on korrelaatio, sillä tuolloin lihaa tuotiin muualta neljä kertaa vähemmän kuin nykyään.
Suurimmissa lihantuojamaissa liha tuotetaan Kärnän mukaan menetelmin, jotka eivät ole Suomessa laillisia.
– Sioilta amputoidaan saparot, osassa maista eläimille syötetään kasvuhormoneja ja varmuudeksi antibiootteja, broilerit tuotetaan hyvinvoinnista välittämättä ja ruhot klooripestään salmonellan poistamiseksi.
Syynä ulkomaisen lihan syöntiin Kärnä näkee sen edullisemman hinnan.
– Eettinen ja ekologinen eläintuotanto maksaa, eikä suomalainen tuottaja kykene kaikkine hänelle asetettuine vaatimuksineen kilpailemaan sellaisten tuotteiden kanssa, joilla ei ole mitään vaatimuksia.
Eläinsuojelulain kriteerien kiristämisen sijaan Kärnä näkee loogisempana pyrkiä EU-tasolla saamaan kaikki jäsenmaat samalle viivalle.