Keskustan Kalmarilta kirjallinen kysymys: Uusi järjestelmä lisäämään luomu- ja lähiruoan tarjontaa

Ruoka

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) esittää järjestelmää, joka auttaisi ravintoloita viestimään sitoutumisestaan luomuun ja lähiruokaan.

Kalmari on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.).

– Lähiruuan hyödyt ovat kiistattomat. Lähiruoka tuo työtä ja toimeentuloa lähelle, kun rahaa ei lähetetä ulkomaille. Kuluttaja saa tutkitusti maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa. Ei tarvitse pelätä ruokaan kuulumattomia aineita tai esimerkiksi antibioottijäämiä. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on Suomessa Euroopan alhaisimpia peltohehtaaria kohden. Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta ja kanat saavat pitää nokkansa ja possut saparonsa. Kaiken hyvän päälle kulttuurimaisemat pysyvät avoimena. Viljely parantaa myös monimuotoisuutta metsäisessä maassamme, Kalmari perustelee avausta tiedotteessaan.

Keskustaedustaja toivoo, että lähiruoka nousee keskeiseksi kysymykseksi kuntavaaleissa. Hän kehottaa ehdokkaita yli puoluerajojen sitoutumaan kotimaisen ruuan käyttöön julkisissa keittiöissä.

Kalmari uskoo, että lähiruokamerkinnät ja etenkin uusi lähiruokaportaat -asteikko auttaisivat kuluttajaa valitsemaan sellaisen lounasruokapaikan, joka edistää suomalaisen ruuantuotannon säilymistä.

Kalmari kysyykin ministeri Lepältä, voisiko maa- ja metsätalousministeriö olla luomassa Portaat lähiruokaan -konseptia sekä olla mukana rahoittamassa sitä.