Keskustan Kalmari kutsui hotelleissa syntyvän ruokahävikin esiin nostaneen Aki Koivuniemen eduskuntaan

Ruokahävikki

Pitkään ruokahävikin vähentämisen puolesta puhunut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari saa Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikön Aki Koivuniemen vieraakseen eduskuntaan.

Kalmari esitti kutsun, koska hän haluaa kuulla Koivuniemen näkemyksiä siitä, miten ruokahävikkiä voidaan Suomessa edelleen vähentää.

Hotellien seisovista pöydistä otetaan usein aamiaista yli tarpeen ja pöytään jätetään se, mitä ei jakseta syödä.

Koivuniemi nosti hotelleissa syntyvän ruokahävikin julkiseen keskusteluun Facebook-kirjoituksellaan.

Hotelleissa ei haluta kokata biojätettä, Koivuniemi totesi. Hän kertoi, että eräänäkin päivänä lautasille jäi 43 kiloa ruokaa.

– Yllätyit toki varmasti itsekin, ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20 kappaletta nakkeja, 10 kappaletta lihapullia, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia, Koivuniemi kirjoitti.

Koivuniemi kysyi, mihin ilmastoahdistus jää silloin, kun on kyse ruokahävikistä.

– Joitakin toki varmasti asia ahdistaa. Ja eivät kaikki toimi näin. Mutta vielä toistaiseksi ainakin suurin osa toimii. Valitettavasti, Koivuniemi totesi.

Kalmari antaa näillä näkymin eduskunnassa marraskuun ensimmäisellä viikolla toteutuvassa tapaamisessa Koivuniemelle pienen tunnustuksen ruokahävikin vähentämisteosta.

– Koivuniemi toi esiin, mitä todellisuus vielä liian usein on – lämmin kiitos siitä. Olen nyt kutsunut Akin eduskuntaan keskustelemaan ja tuomaan arjen näkemystä, mitä vielä voimme tehdä, jotta ruokahävikki pienenee, Kalmari kertoo Facebookissa.