Keskustan Kalmari ihmettelee Animalian ja ministeri Ohisalon lausuntoja: "Suomalaista tuotantotapaa on syytä puolustaa eikä moittia"

Tuotantoeläimet

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Anne Kalmari ihmettelee eläinsuojelujärjestö Animalian ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) julkisuudessa esittämää huolta tuotantoeläinten kohtelusta Suomessa.

Asia on Kalmarin mukaan päinvastoin kuin nämä ovat julkisesti väittäneet.

– Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tasosta Suomessa kannattaa olla ylpeä. Suomalaista tuotantotapaa on syytä puolustaa eikä moittia, Kalmari vastaa tiedotteessaan kaikille tuotantoeläinten huonoista oloista ja monimuotoisuuden heikkenemisestä huolissaan oleville.

Kalmari kehottaakin Animaliaa ja Vihreitä kampanjoimaan suomalaisen eettisen tuotantotavan puolesta.

– Eiköhän kannusteta kuluttajia käyttämään kotimaisia kotieläintuotteita yhdessä. Jokainen kotieläintila turvaa niin uhanalaista hyönteis- kuin lintukantaakin. Varpuset eivät ole kadonneet maatiloilta, hän muistuttaa.

Keskustaedustaja korostaa, että eläintensuojelulain uudistuksen myötä Suomen sijoitus maailman kärkimaissa varmistuu tulevaisuudessakin.

– Samalla huolehditaan, ettei tule eläinten hyvinvointivuotoa huonomman tason maihin. Yhtäkkisillä, kustannuksia lisäävillä toimilla ei pidä tappaa omaa kotieläintuotantoa ja heikentää globaalisti eläinten hyvinvointia. Saksassa on mielenosoituksia siitä, että possut saisivat pitää eläessään saparonsa ja kanat nokkansa. Meille tämä on itsestäänselvyys.

Kalmari listaa useita asioita, jotka tulevan lainsäädännön myötä paranevat.

Eläinten kipu vähenee, koska  sähköpantojen ja muiden kipua aiheuttavien välineiden hallussapito, käyttö ja maahantuonti kielletään. Lisäksi kivunlievitys tulee pakolliseksi kivuliaissa toimenpiteissä.

Eläinten vapaus lisääntyy, kun lihanaudat ja hevoset tiineytettävät emakot saavat pääsevät jatkossa liikkeelle, eikä uusia parsinavetoita ei rakenneta. Lisäksi parsinavetoissa ulkoilutusvelvollisuus laajenee. Kalmarin mielestä 90 päivän ulkoilutuspakko on syytä määrätä tulevaisuudessa myös kerrostalolemmikeille.

Eläinten mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen paranee, sillä delfiinit ja villieläimet eivät kuulu sirkukseen, vaan luontoon. Lemmikkien ja kotieläinten elämänlaatua parannetaan.

Myös valvontaan saadaan Kalmarin mukaan selkeitä parannuksia.

Ruokavirasto saa  valvoa teurastamoja kameroin. Tilojen ja kotien valvonta hoituu eläinlääkärijohtoisesti ja asiantuntevasti. Eläinsuojeluvaltuutettu ruokavirastossa voi nostaa esille epäkohtia.

Lemmikkien asemaan on niinikään luvassa uuden lain myötä kohennusta.

Koirien rekisteröintipakon ja jalostuskieltojen avulla pentutehtailuun, laittomaan maahantuontiin sekä vahingollisiin rotuihin voidaan puuttua. Kissojen rekisteröintiä aletaan valmistella. Löytöeläimistä huolehditaan leveämmillä hartioilla.

Anne Kalmari on erityisen tyytyväinen myös siitä, että eläimellä on jatkossa viimeinkin lainsäädännöllisesti arvo.