Keskustan Honkonen vaatii työlainsäädännön ’sudenkuoppien’ päivittämistä – "Kuka korvaa, jos jalka murtuu etätöissä"

Työelämä

Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vaatii nykyisen työtapaturmalainsäädännön pikaista päivittämistä.

Honkosen mukaan työelämä muuttuu tulevaisuudessa entistä monipaikkaisemmaksi ja paremmin työntekijän toiveita palvelevaksi digitalisaation myötä.

– Uskon, että tulevaisuuden työelämä on joustava ja etätyön määrä lisääntyy pysyvästi paikkariippumattomasti. Työntekijän toiveita työn ja muun elämän yhteensovittamisesta kuullaan entistä tarkemmin. Muuttuvan työelämän ja lisääntyneen etätyön myötä meidän lainsäädäntömme on pysyttävä mukana, toteaa Honkonen tiedotteessaan.

Yksi keskeisistä lainsäädännön päivittämistä vaativista laeista on Honkosen mukaan työtapaturma- ja ammattitautilaki.

Nykyisen lainsäädännön mukaan etätyössä tapahtuva tapaturma korvataan vain, mikäli se sattuu työnteon yhteydessä.

Tämä tarkoittaa kansanedustajan mukaan käytännössä sitä, että jos istut tietokoneen ääressä tekemässä töitä ja horjahdat tuolilla, luetaan tapaturma työtapaturman piiriin.

Mikäli taas otat työpäivän yhteydessä tauon tai haet vaikka tietokoneen akun laturia toisesta huoneesta ja tuona aikana nyrjäytät nilkkasi, ei tapaturmaa lasketa työtapaturman piiriin.

– Ei voi olla niin, että etätyössä vain velvollisuudet seuraavat työntekijää. Tarvitsemme työtapaturma- ja ammattitautilain, joka turvaa työntekijän oikeudet, sattuipa tapaturma sitten työpaikalla tai kotona töitä tehdessä, summaa Honkonen.