Keskustan "akkavalta" ilahduttaa 90-luvun eturivin naispoliitikkoja – "Nyt on saavutettu jotain uutta"

Puoluejohdon kokonaisuus muuttaa keskustan kuvaa raikkaammaksi, Tytti Isohookana-Asunmaa uskoo
Keskusta

Kaksi vuotta sitten olin ainoa nainen puoluejohdossa. Nyt sain rinnalleni kaksi savolaista rouvaa, nyt meillä on akkavalta, puoluejohdossa paikkansa uusinut Katri Kulmuni hehkutti viikonloppuna keskustan puoluekokouksessa.

Keskustan johtoviisikkoon kuuluu nyt kolme naista ja kaksi miestä.

Maalaisliitto-keskustan historiaa tutkinut valtiotieteiden tohtori Tytti Isohookana-Asunmaa kuvailee tilannetta hyvin poikkeukselliseksi.

– Nyt on saavutettu jotain uutta. Oli todella ilo olla Sotkamossa, kun naisten kannalta tulos oli näin hieno, Isohookana-Asunmaa sanoo.

Keskustaan liitetään helposti mielikuva vanhojen ukkojen puolueesta.

Isohookana-Asunmaan mukaan uusi puoluejohto voi muuttaa keskustan imagoa – mielikuvat kun syntyvät pitkälti keskeisten henkilöiden kautta.

– Uskon myös, että keskeisessä asemissa olevat naiset muuttavat asioiden prioriteetteja. Piirteitä siitä oli jo Juha Sipilän puoluekokouspuheessa, Isohookana-Asunmaa pohtii.

Sipilä puhui tunnin esitelmän aikana muun muassa parisuhdeväkivallasta.

Samalla kun puoluejohto on naisvaltainen, se on myös nuorehko.

– Kokonaisuus muuttaa puolueen kuvaa raikkaammaksi. Ikäjakauma antaa uskoa siihen, että liikkeellä on tulevaisuutta. Tämä ei ole mikään Eläkeliitto, vaan Suomen Keskusta r.p., Isohookana-Asunmaa paaluttaa.

Eniten kiinnostusta on herättänyt keskustan uusi puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen. Hän ei tosin ole paikalla ensimmäinen nainen, sillä vuosina 1990–1994 keskustan puoluesihteerinä vaikutti Erja Tikka.

Tikka ei ollut paikalla Sotkamossa, mutta hän seurasi kokousta mielenkiinnolla netin välityksellä.

– Olin erittäin ilahtunut siitä, että naisia valittiin. Meillä on ollut viime vuosina puoluesihteereinä vahvoja miehiä, ulkoministeriön Itämeri-suurlähettilään paikalta kesällä eläköityvä Tikka pohtii.

Tikan mielestä näillä valinnoilla keskusta siirtyy nykyaikaan – ja voittaa seuraavat eduskuntavaalit.

Tikka äänestettiin keskustan puoluesihteeriksi 28 vuotta sitten samassa puoluekokouksessa, jossa Eeva Kuuskoski hävisi puheenjohtajakisassa Esko Aholle.

Tikka oli kisan musta hevonen, sillä hän antoi suostumuksensa hommaan vasta puoluekokouspaikalla.

– Kyllä sukupuolella taisi olla merkitystä minun valinnassani, Tikka muistelee Suomenmaalle.

Tikan mukaan sukupuolesta ei valinnan jälkeen varsinaisesti ollut haittaa. Tikka muistaa saaneensa paljon myönteistä ja uudenlaista huomiota.

– Herätin uteliasta kiinnostusta ja esimerkiksi suurissa maakunnallisissa vaalibileissä minulla oli tapana esiintyä laulamalla.

Puoluesihteerillä oli ennen vuoden 1991 eduskuntavaaleja paljon paineita, mutta vaalien jälkeen eteen tupsahti kasa aivan uudenlaisia haasteita.

Tuli lama, hallitusvastuu ja vielä kysymys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin.

– Muu puoluejohto oli kiinni hallituksen työskentelyssä, joten jouduin ottamaan vastaan kaikki kentän tunnot. Voi olla, että naisena otin asiat ehkä vähän enemmän tunteella kuin joku mies olisi ottanut, Tikka pohtii.

Homma kävikin aika rankaksi, Tikka myöntää.

Tikka toimi keskustan puoluesihteerinä lopulta neljä vuotta.

Erja Tikka toimi puoluesihteerinä Esko Ahon puheenjohtajakaudella. (Kuva: Suomenmaan Arkisto)

Naisten ei ole aina ollut helppo toimia keskustassa tai politiikassa ylipäänsä. Isohookana-Asunmaa on entinen kulttuuriministeri ja vaikuttanut puolueessa lukuisissa tehtävissä.

Hän kertoo, että keskustassa oli pitkään vallalla kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan puoluejohtoon kuuluu yksi nainen ja se on naisjärjestön puheenjohtaja.

– Kun minä tulin politiikkaan mukaan 1980-luvulla, elettiin vielä sitä aikaa.
Isohookana-Asunmaa kertoo, että tuolloin nuoret naiset aloittivat järjestelmällisen työn asian muuttamiseksi. Tilanne ei tyydyttänyt.

Naisten asema on parantunut pikku hiljaa, vaikka välillä on tullut takapakkiakin.

Nyt naisilla menee monessa mielessä keskustan sisällä hyvin. Ministereiden erityisavustajista enemmistö on naisia.

Keskustan kaikki kolme meppiä ovat naisia. Sekä keskustaopiskelijoiden että keskustanuorten puheenjohtaja on nainen.

Keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerinä työskentelee Seija Turtiainen ja pääministerin valtiosihteerinä Paula Lehtomäki. Molemmat ovat ensikertaa naisia.

– Ei minun aikaan olisi voinut kuvitellakaan, että valtiosihteerinä olisi ollut keskustalainen nainen, Isohookana-Asunmaa huokaa.

Isohookana-Asunmaa pani viikonloppuna merkille senkin, että puoluekokouksessa näkyi runsaasti naisia. Sekin ilahdutti, että moni lippumarssin lipunkantajista oli mekossa.

– Muistan senkin ajan, että kaikkia lippuja naisjärjestön lippua lukuun ottamatta kantoi mies. Naiset kelpasivat vain airueiksi.

Naisten esiinmarssi keskustan Sotkamon puoluekokouksessa ilahdutti suuresti Tytti Isohookana-Asunmaata. (Kuva: Maria Seppälä)

Petrattavaakin on. Keskustan eduskuntaryhmässä vaikuttaa 13 naista ja 35 miestä.

Isohookana-Asunmaan mielestä koko ehdokasasettelu on valitettavan mieskeskeinen.

– Naisia pitäisi saada enemmän ehdokkaiksi vaaleihin. Naiset ajatellaan liian usein vain täyte-ehdokkaina.

Tosin keskustakonkari ei ole täysin tyytyväinen miesten joukkoonkaan. Hän näkisi mukana mieluusti enemmän nuoria miehiä.

– Olen huolissani siitä, kuinka vähän meillä on nuoria kyvykkäitä miehiä. Kun luettelee läpi keskustalaiset alle 35-vuotiaat mieskansanedustajat, ne on aika äkkiä laskettu.