Keskustalaiset hiillostivat perussuomalaisia maaseudun hylkäämisestä – ”Johtaisi maatalouden romahtamiseen”

Budjetti

Perussuomalaiset on syyllistynyt ”vuosikymmenten sumutukseen”, kun puolue on esiintynyt maakuntien puolustajana.

Näin suorasukaisesti keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas ruoti oppositiopuoluetta eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin hallituksen esitystä valtion ensi vuoden budjetiksi.

Rantakangas viittasi vuoden 2011 vaalikoneeseen, jossa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi, että valtionosuuksien tasausjärjestelmä pitäisi purkaa.

Halla-aho totesi vastauksessaan, että ”kuntien pitäisi saada laajemmin päättää, mitä palveluja ne tarjoavat ja millä hinnalla. Samalla niiden pitäisi tulla toimeen omilla tuloillaan”.

Halla-aho kuvaili tasausjärjestelemää ”kepulaiseksi aluepolitiikaksi”.

Rantakankaan mukaan tasausjärjestelmän lakkauttamisen seuraukset olisivat valtavat.

– Se tarkoittaisi käytännössä miljoonan ihmisen pakkomuuttoa, 250 kuntaa ajautuisi kurjuuteen. Mitä tulee aluepolitiikkaan, olette vaalikoneessa kertoneet, ettei koko Suomea tarvitse pitää asutettuna, Rantakangas huomautti.

– Te olette tehneet vuosikymmenten sumutuksen äänestäjille, kun olette antaneet ymmärtää, että puolustatte maakuntia.

Halla-aho ei allekirjoittanut Rantakankaan väitteitä.

– Meidän ohjelmassamme asia on muotoiltu niin, että koko Suomi on pidettävä asumiskelpoisena. Olemme vapaiden ihmisten puolue ja vapauden kannattaja. Emme kannata sitä, että ketään väkisin asutetaan jonnekin tai pidetään siellä – kenties piikkilankoja käyttäen.

Lisäksi Halla-aho kuittasi enempää perustelematta, että keskusta on jatkanut maaseudun kurjistamista vuosikausien ajan.

Myös keskustaedustaja Hannu Hoskonen hämmästeli Halla-ahon kirjoituksia valtionosuuksien poistamisesta ja syytti niitä ”huippupopulismiksi”.

Hoskosen hampaisiin joutui erityisesti perussuomalaisten maatalouspolitiikka.

Hänen mukaansa Suomen vetäytyminen EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta johtaisi suomalaisen maatalouden romahtamiseen ja lisäisi valtavasti työttömien määrää.

– Kannattaa muistaa, että olemme mukana yhteisessä eurooppalaisessa talousalueessa. Jos irrottaudumme sieltä, se johtaisi myös rakennerahojen menettämiseen. Teillä on loistavia ideoita, mutta tavoitteena on vain päästä otsikoihin. Asiat siinä jää hoitamatta, mutta sehän onkin sitten toisten puolueiden murhe.

Halla-aho vastasi Hoskoselle, ettei perussuomalaiset kannata maataloustuista luopumista.

Puolueen mukaan maatalouspolitiikka pitäisi kuitenkin ottaa EU-tasolta takaisin kansalliseen toimivaltaan, sillä Suomi lukeutuu unionin nettomaksajiin.

Juttua on korjattu klo: 12:04, 9.10.2019. Halla-aho kommentoi valtionosuuksien tasausjärjestelmää vastatessaan vuoden 2011 eduskuntavaalikoneeseen – ei vuoden 2017 kuntavaalikoneeseen.