Keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila Ylellä: Viime vaalikauden hallitusohjelma tehtiin liian kokemattomalla joukolla – "Keskusta ei osannut pitää puoliaan"

Keskusta ei ole vaihtamassa puheenjohtajaa, Anttila ja Hanna Markkanen sanovat
Keskusta

Keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttilan mukaan oikeudenmukaisuuden korostuminen nykyhallituksen ohjelmassa tulee vielä nostamaan keskustan kannatusalhosta.

Ylen Ykkösaamussa puhuneen Anttilan mukaan oikeudenmukaisuus puuttui Sipilän hallituksen ohjelmasta. Se kostautui kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Samaa taakkaa keskusta kantaa edelleen.

– Nykyiseen hallitusohjelmaan keskusta sai juuri sen, mitä tavoittelimmekin. Oikeudenmukaisuus tuottaa vielä tuloksia, uskon siihen vakaasti, Anttila summasi.

Entisen ministerin ja kansanedustajan mukaan keskustan kannatusalhon siemenet kylvettiin jo vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa.

Hallitusohjelmaa oli Anttilan mukaan johtamassa liian kokematon joukko, joiksi hän nimesi hallitustrion silloiset johtajat Juha Sipilän (kesk.), Aleksander Stubbin (kok.) ja Timo Soinin (ps.).

Keskusta ei osannut Anttilan mielestä pitää hallituksen sisäisissä keskusteluissa puoliaan.

– Kokoomus erittäin taitavasti aina tarttui siihen kohtaan, minkä tiesi olevan keskustan akilleen kantapää. Tästä syystä sanon ihan suoraan, että keskustan eduskuntaryhmässä aika lailla me turhauduimme siihen, että ryhmän yksimielisesti asettamia tavoitteita ei saatukaan eteenpäin siinä ajassa ja sillä tavalla kuin me olimme edellyttäneet.

Keskustanuorten puheenjohtajan Hanna Markkanen korosti Ykkösaamussa, että keskustan täytyy nyt vain tehdä pitkäjänteistä työtä gallupkurimuksesta huolimatta.

Linja puolueella hänen mukaansa on, mutta siitä pitää kyetä viestimään paremmin. Pikavoittoja ei Markkasen mielestä kannata nyt metsästää.

Keskustaa Markkanen luonnehti ennenkaikkea sillanrakentajaksi yhteiskuntaa jakavissa teemoissa, kuten ilmastonmuutoksessa tai maahanmuutossa.

– Keskusta puolustaa kaikkien asiaa, hän kiteytti.

Markkanen ja Anttila antoivat Ylen haastattelussa tukensa myös keskustan puheenjohtajalle Katri Kulmunille.

Molemmat myönsivät, että alku on saattanut näyttää haparoivalta, mutta keskustaväki ei silti ole vaihtamassa puheenjohtajaa.

Markkasen mukaan keskustalaiset lähtevät hakemaan sisäistä yhtenäisyyttä kesäkuussa pidettävästä Vantaan puoluekokouksesta. Tähtäimessä ovat vuoden 2021 kuntavaalit.

– Ne ovat Kulmunin ensimmäinen virstanpylväs, Markkanen sanoi.