Keskustaedustajat hehkuttavat Kuusinkijoen vapauttamista – “Erittäin hyvä asia Kuusamolle ja koko Pohjois-Suomelle“

Vaelluskalat

Keskustan kansanedustajat kiittelevät hallituksen vaelluskalahankkeiden etenemistä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) johdolla.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi torstaina, että Kuusamossa sijaitseva Kuusinkijoki avautuu järvitaimenelle, kun Myllykosken voimalaitoksen toiminta lakkaa.

– Keskusta uskoo, että elinvoimaiset kalakannat ovat myös vahvaa aluepolitiikkaa, joka tukee sekä paikallisten virkistystä että matkailua. Hienoja hankkeita vaelluskalakantojen vahvistamiseksi on käynnissä ja valmisteilla eri puolella Suomea. Näitä keskusta tukee vahvasti, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo kannanotossaan.

Honkonen vaatii lisäksi suurilta energiayhtiöiltä toimenpiteitä lohikantojen palauttamiseksi suuriin rakennettuihin vesistöihin. 

– Kalatiet ja ohitusuomat on rakennettava myös suurissa virroissamme Kemi-, Ii- ja Oulujoella. Vesivoimalla on tärkeä rooli energiajärjestelmässämme, mutta vaelluskalojen luonnonkierron turvaaminen on välttämätön osa vastuullista yritystoimintaa, Honkonen sanoo.

Keskustan kuusamolaislähtöinen kansanedustaja Pekka Aittakumpu toteaa, että aiesopimus Myllykosken vesivoimalaitoksen lakkauttamisesta on erittäin hyvä asia sekä Kuusamolle että koko Pohjois-Suomelle.

– Olemme pitkään toivoneet koko Kuusinkijoen avautumista vaelluskaloille. Nyt se vihdoin toteutuu, kun voimalaitos puretaan.

Aittakummun mukaan Kuusinkijoen vapauttaminen vaelluskaloille vahvistaa Kuusamon ja koko Pohjois-Suomen luonto- ja kalastusmatkailua.

Keskustaedustajan mukaan kaikkien toimijoiden niin paikallisella tasolla kuin eduskunnassa ja ministeriöissä on jatkettava vaelluskalakantojen vahvistamista.

– Rohkaisen toimimaan rakentavassa ja ratkaisuja hakevassa yhteistyössä. Tärkeää on muun muassa rakentaa Oulujokeen luonnonmukaisia vaelluskalaväyliä.

Toinen pohjois-pohjalainen keskustaedustaja Mikko Kinnunen muistuttaa, että Suomen luonnontilaisista virtavesistä on jäljellä enää muutama prosentti, kun joet ja purot ovat täynnä patoja ja esteitä.

– Ihmisen toiminnan seurauksena lähes kaikki suomalaiset vaelluskalalajit ovat uhanalaisia.

– Suomi on maailman vesistöisin maa, joten meillä voisi olla maailman parhaat kalavedet matkailuvalttina. Myös monet suomalaiset ovat korona-aikana löytäneet luonnon, ulkoilun, luontoliikunnan, metsästyksen ja kalastuksen uudelleen. Luontomatkailu on nousussa, Kinnunen huomauttaa.

Juttua täydennetty klo. 16.35 Kinnusen kommenteilla.