Keskusta ja kokoomus harkitsisivat uudelleen perheenyhdistämisen tulorajoja – siniset vastustaa ajatusta

Turvapaikanhakijat

Hallituksen osapuolista keskusta ja kokoomus ovat valmiita pohtimaan perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksen tulorajoja, mutta siniset vastustaa asiaan kajoamista.

Keskusta nosti tuloraja-asian esiin perjantaina esitellessään turvapaikkapolitiikkaansa.

Ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan käytäntö on osoittanut, että korkeat tulorajat ovat johtaneet hankaliin tilanteisiin.

Viime vuoden heinäkuussa tuli voimaan laki, joka kiristi perheenyhdistämisen edellytyksiä.

Tuolloin edellytys riittävästä toimeentulosta ulotettiin koskemaan myös kansainvälistä suojelua saaneita, jos perheenyhdistämistä ei haeta kolmen kuukauden sisällä turvapaikkapäätöksen saamisesta.

Arvioinnissa käytetään Maahanmuuttoviraston määrittelemiä tulorajoja.

Esimerkiksi kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä toimeentuloedellytys on 2 600 euroa nettona kuukaudessa.

– Tilanteet ovat muuttuneet siitä yli vuoden takaisesta. Se on ollut siinä ajassa tehty päätös, jota on mahdollista myös tarkastella, sanoi Elsi Katainen, keskustan ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Demokraatti-lehti kertoi perjantaina, että sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan tulorajojen tarkastelu kuuluu jo valmisteilla olevaan maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan.

– Siinä painopisteenä on erityisesti työperäinen maahanmuutto. Tämän syksyn aikana. Ja keskusta kyllä tämän tiesi, Risikko sanoi lehdelle.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sanoo STT:lle, että tulorajojen tasoa voi aina pohtia.

Hän korostaa, että turvapaikan saaneiden työllistymistä tulisi parantaa esimerkiksi ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisella.

Sinisten ryhmäjohtaja Simon Elo vastustaa perheenyhdistämisen helpottamista.

– Kaikkonen ajaa hallituksen hankalaan tilanteeseen, jos hän esittää tällaista vakavalla naamalla. Mikä on yhdessä sovittu, se yhdessä pitää, Elo sanoi tiedotteessaan.

Keskustan ryhmä haluaisi myös harkita mahdollisuutta turvapaikanhakijoiden pikakäännytykseen.

Kaikkosen ja turvapaikkalinjausta tehneen kansanedustaja Seppo Kääriäisen mukaan kyse olisi nimenomaan turvallisiksi luokitelluista maista tulevista turvapaikanhakijoista.

– Sellaisessa tapauksessa pitää olla mahdollisuus pikakäännyttää, Kääriäinen sanoo.

Hän lisää, että keskusta ei ole sen pidemmälle asiaa vielä pohtinut.

Kokoomuksen Jokinen pitää turvallisista maista saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemusten pikaista käsittelyä hyvänä ideana.

Sinisten Elo sanoo STT:lle, että pikakäännytyksiä on tehty jo aiemmin esimerkiksi Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden kohdalla.