Keskusta ei hyväksy opintorahan leikkausta – Kurvisen mukaan Orpon hallitus tarjoaa nuorisolle myrkkypilleriä ja "lose-lose politiikkaa"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus jättää suomalaisen nuorison nieltäväksi myrkkypillerin, oppositiopuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen näki keskustelussa kolmen oppositiopuolueen nuorisovälikysymyksestä.
Kurvisen mukaan hallitus leikkaa nuorten lähipalveluista lähiöissä ja maaseudulla. Mielenterveyspalvelut kärsivät.
– Keskusta ei hyväksy sitä, emme hyväksy myöskään opintorahan leikkauksia. Korottaisimme omassa vaihtoehtobudjetissamme opintorahaa.
Kurvinen laski hallituksen diilitarjouksen sisältävän palvelujen ja etuuksien leikkaamisen ja yli 50 miljardin lisäyksen valtionvelkaan. Tuleville työvuosille jää näin uutta velkaa maksettavaksi enemmän ja enemmän, Kurvinen summasi.
– Englanniksi puhutaan, että joku ratkaisu on win – win, kaikki voittavat, tai joku ratkaisu on lose – lose, kaikki häviävät. Arvoisa hallitus, teidän politiikkanne nuoria kohtaan on juuri tätä lose – lose, kaikki häviävät -politiikkaa, Kurvinen napautti.
– Arvoisa pääministeri, miksi hallituksenne jättää tällaisen myrkkypillerin nuorille tulevia vuosia varten?
Keskusta ei lähtenyt mukaan SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymyshankkeeseen osin työllisyyspolitikkaan liittyvien näkemyserojen vuoksi, mutta laati kuitenkin hallitukselle oman epäluottamuslauseen.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko nosti Kurvisen tavoin esiin kysymyksen lähipalveluista. Hän kysyi, mitä hallitus ajattelee ajaessaan hyvinvointialueita ahdinkoon ja tuhoamaan suomalaisen palveluverkon, terveysasemat.
– Lisääkö se todennäköisyyttä ajoissa mielenterveyspalveluihin hakeutumiseen, vai viekö se niitä kauemmas ja sitä kautta vahvistaa tarvetta kalliisiin erikoissairaanhoidon palveluihin? Miettikää vielä tätä, kun pohditte linjaanne talouspolitiikassa.
Kokoomuksen Susanne Päivärinta kävi vastahyökkäykseen syyttämällä edellistä hallitusta, joka hänen mukaansa ei tehnyt mitään parempien mielenterveyspalvelujen hyväksi.
– Marinin hallitus lupasi, te lupasitte, neljä vuotta terapiatakuuta ja parempia mielenterveyspalveluita, niitä ei tullut. Sen te teitte ja otitte lisää velkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi. Sen te teitte.
Keskustan Petri Honkonen luonnehti Päivärinnan purkausta varsinaiseksi muistojen bulevardiksi.
– Siitä puheenvuorosta unohtui täysin, mitä te teette nyt. Teillä on vastuu, te olette hallituksessa. Kokoomus voisi vaikka tässä vallantäyteisyydessään tarttua aivan keskeiseen osasyyhyn, joka on kaikkien näiden nuorten ongelmien taustalla: sosiaaliseen mediaan.
Honkosen mukaan asiantuntijoiden mukaan niin nuorten mielenterveysongelmien, lukutaidon heikkenemisen kuin kiusaamisenkin takaa löytyy sosiaalinen media.
– Tähän pitää puuttua. Suomen pitää EU-tasolla lähteä ajamaan voimakkaammin näitä toimenpiteitä, Honkonen opasti.
SDP:n Johanna Ojala-Niemelä huomautti, että hallitus on jäädyttämässä opintotuen indeksin, mikä on suora leikkaus opintotuesta.
– Lisäksi olette kajoamassa opiskelijoiden asumistukeen, joka leikkaa opiskelijoiden toimeentuloa 45—70 euroa kuukaudessa siitä riippuen, asuuko maakunnassa vai Helsingissä.
Ojala-Niemelän mukaan lisäksi tulevat lähes viiden miljoonan euron leikkaukset etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnan rahoituksesta.
– Ja tämäkään ei vielä riitä, vaan lisäätte määräaikaisia työsuhteita ja poistatte ensiasunnon varainsiirtoverovapauden.
Pääministeri Petteri Orpo näki, että oppositiolla ja hallituksella on erilainen kuva siitä, miten parempaa tulevaisuutta nuorille tehdään.
Orpon mukaan ytimessä ovat työmarkkinoille tehtävät uudistukset, joita ei voi jättää tekemättä.
– Me tarvitaan se korkeampi työllisyysaste, nykyinen ei riitä. 200 miljoonaa perusopetuksen vahvistamiseen, miljardi tutkimuksen ja tuotekehityksen innovaatioihin. Hallitus ei leikkaa koulutuksesta. Me panostamme siihen historiallisen suuria summia.
Orpon mukaan myöskään nuorten mielenterveysongelmat, koulukiusaaminen ja väkivalta eivät ole nykyisen hallituksen aikana syntyneitä ongelmia, ja niihinkin on hallitusohjelmaa kirjoitettaessa puututtu.
Kolmen oppositioryhmän välikysymys on järjestyksessä toinen Orpon hallitukselle jätetty. Ensimmäisen tekivät keskusta ja Liike Nyt hyvinvointipalvelujen ahdingosta.
Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.