Karhukannassa kasvua Itä-Suomessa, muualla kanta vakaa

Karhukanta

Suomen karhukannan kasvu on jatkunut, käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimmasta kanta-arviosta.

Karhuja arvioidaan olevan 2 670–2 800 yksilöä ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta. Arvio on noin 12 prosenttia suurempi kuin viime vuoden arvio, Luke kertoo.

Karhujen lukumäärä kasvoi selvimmin itäisessä Suomessa. Muualla muutokset olivat maltillisia.

–  Neljän viimeisen vuoden aikana karhua on metsästetty aiempaa voimakkaammin. Tavoitteena on ollut katkaista vuonna 2012 alkanut kannan kasvu. Verotuksen voimistuminen ei näytä pysäyttäneen kannan kasvua, sanoo Luken tutkija Samuli Heikkinen tiedotteessa.

Heikkisen mukaan yksi todennäköinen syy tähän on Suomen karhukannan saama merkittävä muuttovoitto Venäjältä, mikä heijastuu etenkin itäisen Suomen karhukannan kasvuna. Nuoret urokset ovat karhukannan pääasiallisia vaeltajia, minkä takia niiden osuus karhukannassa saattaa olla tavanomaista suurempi.

Karhun kanta-arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin pentuehavaintoihin, joista on arvioitu erillisten pentueiden lukumäärä.