Kansanedustaja Hakanen ehdottaa: Katumusroskakorit ja sakkomaksut rajanylityspaikoille afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi

Sikatalous

Keskustan kansanedustaja, MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen uskoo, että luvattomien elintarvikkeiden tuonnista seuraava sakkomaksu ja ärhäkkä roskakoriin viittaava ohjeistus ennen tullitarkastusta pienentäisivät huomattavasti afrikkalaisen sikaruton Suomeen rantautumisen todennäköisyyttä.

– On täysin selvää, että katumusroskakorit, niihin viittaavat ärhäkät julisteet sekä hallinnollinen sakkomaksu saisivat ihmiset heittämään luvattomat elintarvikkeet pois ennen rajanylitystä entistä tehokkaammin, hän sanoo.

Hakanen huomauttaa, että riskimaiden matkustajamäärät ovat merkittävän suuria. Tullin tilastojen mukaan lähes 3,5 miljoonaa ihmistä ylittää itärajan vuosittain maateitse. Viron meriliikenteen osalta vuonna 2016 vastaava matkustajamäärä oli liikenneviraston mukaan lähes 9 miljoonaa matkustajaa, joka tarkoittaa neljän prosentin kasvua edellisvuoteen.

Tarkastuksissa ei Hakasen mukaan pystytä tarkastamaan kaikkia saapujia ja heidän kuljetuksiaan niin tehokkaasti, että ongelma luvattomien elintarvikkeiden saapumisestakokonaan poistuisi.

– On tärkeää, että ihmiset myös itse tiedostavat vaarat ja toimivat omaehtoisesti välttääkseen taudin rantautumisen, Hakanen sanoo.

Hänen mielestään katumusroskakorit voitaisiin toteuttaa mahdollisesti Tullin ja Eviran yhteistyönä, jota valtio omalta osaltaan sitten tukisi.

– Valtionvarainministeriöltä tulisi kiireesti saada taloudellista tukea, jolla mahdollistettaisiin toimien toteuttaminen.

– On muistettava, että näillä hyvin pienimuotoisilla panostuksilla saattaa olla täysin ratkaiseva vaikutus koko kotimaisen sianlihan viennin tulevaisuudelle, Hakanen toteaa.