Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirjat

Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 

5.7.2025 7:00
Lue lisää 
Historia
Puolisotilaallisen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n taistelijoita vuonna 1976. (Kuva: Cahrlaw, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Kansanäänestys toiseen maahan liittymisestä voi päätyä myös ei-puolen voittoon – Lontoo koki verisen, joskin lässähtäneen koston

Pohjois-Irlanti sanoi 50 vuotta sitten kyllä Yhdistyneessä kuningaskunnassa pysymiselle
Lauri Heikkilä 8.3.2023 21:30, muokattu 8.3.2023 18:59
a– a+
Historia

Venäjä on järjestänyt kansanäänestyksiä haltuun ottamillaan Ukrainan alueilla siitä, haluavatko alueiden asukkaat liittyä Venäjään. Vastaavaa on tapahtunut lännessäkin, vaikka sitä ei ehkä tänä päivänä muisteta.

50 vuotta sitten järjestetyn kansanäänestyksen tulos vain oli erilainen.

Siinä missä Venäjä ilmoitti hätkähdyttävän suurista luvuista Venäjään liittymisen puolesta, Yhdistyneessä kuningaskunnassa eräs osa ei halunnut liittyä toiseen valtioon. Tulos oli luvuiltaan jopa selkeämpi kuin Luhanskissa. Ja luultavimmin laillisempi.

Irlanti oli brittivallan alla keskiajalta 1900-luvulle. 1900-luvun alussa Irlannin kysymys oli edennyt niin pitkälle, että itsenäistyminen vaikutti aidosti mahdolliselta.

Kapinoiden ja itsenäisyyssodan jälkeen Irlannista tuli vapaavaltio, yhä muodollisesti Britannian alla, vuonna 1921. Tätä seurasi sisällissota, kun tasavaltalaiset täyden itsenäisyyden kannattajat kävivät vapaavaltiolaisia maanmiehiään vastaan.

Itsenäinen Irlannin tasavalta syntyi vaiheittain. Käytännössä täyden itsenäisyyden maa saavutti 1931, mutta tiettyjä virallisia askelia otettiin vielä vuosina 1937, 1948 ja 1949.

Osa Irlannin saaresta jäi kuitenkin Irlannin tasavallan ulkopuolelle. Pohjois-Irlanti on tänäkin päivänä osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, josta tulikin Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan jälkeen nimeltään Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta suurimman osan Irlannin saarta itsenäistyttyä.

Itsenäisyyssodan irlantilaiset johtajat sovussa ennen sisällissotaa, joka erotti heidät. Vasemmalla ja oikealla vapaavaltiota vastustaneet Harry Boland ja Éamon de Valera. Keskellä vapaavaltiosopimuksen allekirjoittanut Michael Collins. Boland ja Collins saivat surmansa vuoden 1922 aikana Irlannin sisällissodassa. de Valerasta tuli Irlannin tasavallan pitkäaikainen pääministeri ja presidentti. (Kuva: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Pohjois-Irlannista muodostuikin pikkuhiljaa todellinen ruutitynnyri. Nationalistien tavoitteena oli yhtenäinen Irlanti, johon kuuluisi koko saari. Unionistit, jotka halusivat pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa, olivat kuitenkin enemmistössä Pohjois-Irlannin alueella.

Vaikka uskonto ei määrittänytkään kaikkea, oli se merkittävä jakaja. Katolinen Irlanti oli kokenut vaikeita aikoja Britannian pakottaessa eri otteisiin protestanttista kristinuskoa koko valtakunnan uskonnoksi. Unionisteja yhdisti Britanniaan juuri protestanttinen anglikaanisuus.

Kielikysymys hiersi myös. Britit kielsivät iirin kielen käyttöä historian eri vaiheissa ja englannista tulikin valtakieli. Iirin käyttöä alettiin elvyttää 1800-luvun lopulla etenkin nationalistien taholta.

Alueiden nimilläkin tehtiin politiikkaa. Nationalistit puhuivat Pohjois-Irlannista ja unionistit Ulsterista.

1960-luvulla vanha tasavaltalaisarmeija herätettiin nationalistipuolella henkiin. IRA eli Irlannin tasavaltalaisarmeija (Irish Republican Army) koki olevansa itsenäisyys- ja sisällissotien työn jatkaja, mutta otti toimintatavakseen myös terrorismin. IRA:n lähellä toimi myös rauhanomaisia tahoja, kuten poliittinen puolue Sinn Fein.

IRA:n ideologia oli nationalistinen ja vasemmistolainen. ”Jos haluat Irlannin, joka on sosialistinen ja vapaa, liity kansan armeijaan, viralliseen IRA:han!” laulettiin laulussa.

IRA ei ollut yksi ja yhtenäinen. Virallinen IRA kuihtui kuitenkin melko pian pois kun Väliaikainen IRA otti johtavan aseman itsenäisyystaistelussa. Väliaikaisuus tuli nimeen, koska puolisotilaallisen järjestön oli tarkoitus tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Väliaikainen IRA koki leninistisen periaatteen mukaisesti, että tavoite on tärkeämpi kuin keinot. Siksi järjestön elinkaaresta muodostui erittäin verinen.

IRA ei ollut yksin syyllinen väkivaltaan. Unionistit eli lojalistit käyttivät hekin väkivaltaa torjuakseen IRA:n vaikutusta ennalta Pohjois-Irlannin katolista vähemmistöä vastaan.

IRA kosti tällaisen verisesti. Ulsterilaisten toimet kääntyivät itseään vastaan IRA:n kiihdyttäessä väkivaltaa.

Britannian virallinen armeijakin teki ylilyöntejä, mikä vain lietsoi IRA:n vihaa.

IRA teki pommi-iskuja paitsi Pohjois-Irlannissa myös brittihallinnon sydämessä Lontoossa. 1980-luvulla IRA yritti jopa murhata brittien pääministerin Margaret Thatcherin.

Londonderryn verisunnuntai 1972 kasvatti merkittävästi IRA:n kannatusta. Brittisotilaat tappoivat silloin 14 katolista mielenosoittajaa.

Vuoden 1972 verisunnuntaita keräännyttiin muistelemaan Pohjois-Irlannin Derryssä vuonna 2007. Tammikuussa 1972 brittisotilaat ampuivat katolisia mielenosoittajia, joista 14 sai surmansa. Verisunnuntai lisäsi merkittävästi puolisotilaallisen tai terroristisen IRA:n suosiota. IRA:n tavoite oli irrottaa Pohjois-Irlanti Yhdistyneestä kuningaskunnasta. (Kuva: kitestamuort, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Vuonna 1973 britti- ja unionistihallinnot päättivät järjestää kansanäänestyksen. Pohjoisirlantilaiset saisivat itse ilmaista, haluavatko he liittyä Irlannin tasavaltaan vai jäädä osaksi Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Peräti 98,92 prosenttia äänestäjistä halusi jäädä brittien kylkeen. Kun verrataan viime syksyn kansanäänestyksiin, jotka Venäjä järjesti, Luhanskissa luku oli tätä pienempi, 98,42. Donetskilaisista Venäjä väitti 99,23 prosentin haluavan osaksi Venäjää.

Osin luvut saavat selitykset boikoteista. Kuten ”kansantasavaltojen” ukrainalaisvähemmistöt Venäjän äänestyksissä myös vuonna 1973 Pohjois-Irlannissa katolinen tasavaltalaisvähemmistö boikotoi äänestystä.

Jos lasketaan sekä äänestämättömät että äänestäneet, Yhdistyneen kuningaskunnan puolesta äänesti 57,45 prosenttia asukkaista. Irlantiin liittymistä puolsi 0,62 prosenttia. Hylättyjä ääniä oli 0,58 prosenttia. Äänensä jätti antamatta 41,44 prosenttia.

Mandaatti Yhdistyneen kuningaskunnan pysymiselle yhdistyneenä oli saatu.

Myöhemmin brittiläistä yhtenäisyyttä on heiluttanut esimerkiksi Skotlannin aikeet itsenäistyä sekä brexitin tuomat vaikeudet rajoilla.

IRA kosti kansanäänestyksen tuloksineen verisesti pommi-iskuilla Lontoossa. Yli 200 haavoittui ja yksi ihminen sai surmansa. Järjestön piti räjäyttää neljä autopommia, mutta niistä vain kaksi räjähti. Haavoittuneiden lukumäärään nähden kuolleiden jääminen yhteen ihmiseen oli onni onnettomuudessa.

Äänestyksen aikana IRA oli tappanut kaksi brittisotilasta ja lojalistien Ulsterin puolustusjärjestö yhden katolisen siviilin.

Väliaikainen IRA jatkoi väkivaltaista toimintaa vuoteen 1998 asti. Tämän jälkeen se virallisesti luopui väkivallasta.

Vähemmistö halusi jatkaa väkivaltaa, ja perusti järjestön, joka sai nimen Todellinen IRA. Tämän jälkeen on perustettu Uusi IRA. Nämä ovat kuitenkin toimineet melko rauhallisesti ja näkymättömästi.

Lue myös

Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi

Sadosta näyttää tulevan tänä vuonna tavanomaista heikompi, maataloustuottajat arvioivat Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton...
7.7.2025 19:30

Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?

Asiantuntijoiden mukaan Schengenin henki on vuosikymmenessä muuttunut. Sisärajatarkastuksista on tullut politiikan väline, vaikka niihin piti turvautua vasta viimeisenä keinona.
7.7.2025 19:00

Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua

Suomessa lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei löytynyt tänään ratkaisua sovittelussa. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo...
7.7.2025 17:10

Aihetunnisteet

Historia Irlannin historia Irlannin tasavaltalaisarmeija irlanti Pohjois-Irlanti Terrorismi yhdistynyt kuningaskunta

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tunnetko grillinhuollon sipulikikan? – ”Auttaa irrottamaan rasvaa”
Uutiset | 6.7.2025 20:00
Maailman satelliitteja uhkaa vaara vuonna 2032
Uutiset | 6.7.2025 22:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua
Uutiset | 7.7.2025 17:10
Venäjän erotettu liikenneministeri löydetty kuolleena, itsemurhaa epäillään
Uutiset | 7.7.2025 17:02
Iranin presidentti sanoo Israelin yrittäneen tappaa hänet
Uutiset | 7.7.2025 16:15
Suurlähettiläs Titta Maja-Luodolle varoitus epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä
Uutiset | 7.7.2025 15:55
EK: Epävarmuutta vähentävä diili on parempi kuin kauppasota
Uutiset | 7.7.2025 15:16
Professori soten ongelmista HS:ssa: Todellinen ratkaisu olisi…
Uutiset | 7.7.2025 14:33
Vatsatautitilanne Lapin kansallispuistoissa on ohi – UKK-puistossa lähes 70 sairastui
Uutiset | 7.7.2025 14:33
Ratinan puukotuksista epäilty mies vangittiin Tampereella
Uutiset | 7.7.2025 14:20
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua
Uutiset | 7.7.2025 17:10
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste