Kaikkonen Ukrainan tilanteesta: Suomi voi toimia sillanrakentajana kansainvälisissä ongelmissa – "Emme todellakaan halua nähdä sotatoimien kiihtymistä"

Puolustusministeri kannattaa ajatusta, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit voisivat tavata Suomessa
Ukraina

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Euroopan unionin täytyy osaltaan olla aktiivinen Ukrainan raja-alueen jännittyneen tilanteen purkamisessa.

Venäjä on tehnyt viimeaikoina näyttäviä joukkojensiirtoja Ukrainan rajan tuntumaan ja Krimin niemimaalle. Tilanne on herättänyt maailmalla laajaa huolta Ukrainan sodan kiihtymisestä.

Suomenmaalle asiaa kommentoineen Kaikkosen mukaan Ukrainan jännittyneeseen tilanteeseen täytyy hakea kestävää ratkaisua Minskin sopimuksen kautta. Hän korostaa diplomatian ja keskustelujen merkitystä tilanteen laukaisemisessa. Kaiken väkivallan välttäminen on ensisijaisen tärkeää.

– Nyt on tärkeää, että alueella pidättäydytään toimista, jotka voisivat entisestään kärjistää tilannetta, Kaikkonen sanoo sähköpostitse.

– Emme todellakaan halua nähdä sotatoimien kiihtymistä alueella, hän lisää.

Pienellä Suomella on Kaikkosen mukaan toisinaan mahdollisuudet toimia sillanrakentajana kansainvälisten ongelmien ratkaisussa.

Ministerin mukaan on hyvä asia, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut aktiivinen käymään keskustelua myös Venäjän kanssa. Niinistö keskusteli tiistaina puhelimessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Ukrainan tilanteesta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti omassa Putinin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa supervaltojen johtajien välistä huippukokousta jossakin kolmannessa maassa.

Idea käynnisti spekulaatiot siitä, että tapaamispaikka voisi mahdollisesti olla Suomi. Kaikkonen pitää ajatusta kannatettavana.

Kaikkosen mukaan Ukrainan tilanne ei ole suoranaisesti vaikuttanut Suomeen tai Itämeren alueeseen, mutta kriisin jatkuessa on mahdollista, että jännitteet näkyvät jollain tavalla myös Pohjois-Euroopassa.

EU:n puolustusministerien keskuudessa tilannetta seurataan hyvin aktiivisesti. Kaikkonen uskoo, että aiheesta keskustellaan toukokuun alussa järjestettävässä EU:n puolustusministerikokouksessa.