Kaikkonen: Keskustan perusturvapuolueen roolia vahvistettava

Keskusta

Puolustusministeri, keskustan kansanedustaja ja puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen perää keskustalta laajaa perusturvakeskustelua.

Hänen mielestään puolue tarvitsee pitkäjänteisen perusturvaohjelman, jonka selkeinä tavoitteina pitää olla köyhyyden vähentäminen, työnteon kannattavuuden lisääminen ja koko systeemin yksinkertaistaminen.

Mihinkään pikaisiin jättiuudistuksiin Kaikkonen ei usko, vaan painottaa pitkäjänteisyyttä. Sosiaaliturvaa uudistetaan askel kerrallaan.

– Minun keskustani on vahva perusturvapuolue. Tärkeä tehtävämme on puolustaa yhteiskunnan heikompiosaisia ja huolehtia siitä, että jokainen saa pienestä pitäen hyvät ja turvalliset eväät varttumiseen, opiskeluun, työhön ja elämään. Tässä meillä riittää 2020-luvullakin tehtävää.

 Kaikkonen muistuttaa, että moni elää täysin tukien varassa.

– Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan lääkkeiden ja ruuan välillä, hän toteaa.

Kaikkonen korottaisikin köyhimmille työkyvyttömille ja vanhuksille maksettavaa takuueläkettä. Peruspalveluiden ja lääkkeiden pitäisi niinikään olla joko kokonaan maksuttomia tai kohtuuhintaisia.

Pienimmät työkyvyttömyys- ja vanhuuseläkkeet on hänen mukaansa nostettava vähintään tuhanteen euroon.

– Tällä vaalikaudella siihen tuskin vielä päästään, mutta seuraavalla on päästävä, hän linjaa kannanotossaan.

Remontoitavaa Kaikkonen löytää myös työkykyisten sosiaaliturvasta ja palveluista. Heitä on puheenjohtajaehdokkaan mielestä autettava ja tarvittaessa myös patistettava työhön.

Vähäosaiset, sairaat, lapset ja vanhukset on asetettava etusijalle. Erityisesti ministeriä huolettavat lapsiperheköyhyys ja lasten eriarvoistuminen.

– Viime kaudella eräs kansalainen ihmetteli minulle, miksi tonnien sähköpyörän ostoon puuhataan tukiaisia, kun monessa kodissa ei ole varaa tarjota kunnon ruokaa lapsille, Kaikkonen kertoo.

Kaikkonen toteaa olevansa keskustan puheenjohtajan pestin saadessaan valmis toimimaan aktiivisesti keskustan perusturvapuolue-aseman vahvistamiseksi.

– Kannattajamme odottavat meiltä vahvaa perusturvaviestiä, sellaisen aion yhdessä keskustalaisten kanssa rakentaa.