Jumbojetien ikkunoista näkyi hongkongilaisten koteihin – lentäjät ja matkustajat pelkäsivät ja rakastivat ainutlaatuista Kai Takin lentokenttää
Niin vaarallinen, että melkein jo turvallinen.
Vuonna 1998 suljettu Hongkongin vanha Kai Takin lentokenttä tarjosi sekä lentäjille että lentomatkustajille ikimuistoisia elämyksiä vuosikymmenten ajan.
Keskellä suurkaupunkia sijainneelle lentokentälle laskeutuminen vaati niin suurta huolellisuutta ja tarkkuutta, että vakavia onnettomuuksia sattui kentän vaarallisuuteen nähden varsin vähän.
Laskeutuakseen kentän ainoalle kiitoradalle lentäjän oli tehtävä jyrkkä 47 asteen niin sanottu “Kowloonin käännös” alle 150 metrin korkeudella keskellä asuinrakennuksia.
Käännöksen suorittaminen vaati erittäin hyvää näkyvyyttä samalla, kun tiheästi rakennettu ympäristö aiheutti turbulenssia ja tuuliväänteitä, jotka vaikeuttivat lentokoneen hallintaa.
Kai Takilla oli vain yksi meren päälle rakennettu kiitorata, eikä kenttää valtavien meluhaittojen vuoksi voinut pitää ympärivuorokautisessa käytössä.
Kertoman mukaan laskeutuessa saattoi nähdä hongkongilaisten katsovan televisiota kodeissaan ja wokkaavan keittiöissään. Laskeutuminen oli elämys varsinkin pimeässä, kun värikkäät neonvalot valaisivat kaupungin.
Lähialueiden asukkaat kärsivät helvetillisestä jylystä, kun koneet nousivat ja laskeutuivat parin minuutin välein. Kadulta käsin yli pyyhkäisevät jättikoneet näyttivät olevan niin lähellä, että niitä ylsi melkein koskettamaan.
“Taiteellista vaikutelmaa” lisäsi se, että lentoyhtiöt lensivät Kai Takiin yleensä suurimmilla koneillaan, kuten Boeing 747:llä lentokentän rajallisten fasiliteettien ja suurten rahtimäärien vuoksi.

Kai Takin sijainti meren rannalla keskellä Hongkongia todettiin ongelmalliseksi jo toisen maailmansodan jälkeen, kun kenttä kävi uusille konetyypeille pieneksi.
Kai Takin korvaajaksi kaavailtiin uutta kenttää Hongkongin Uusiin territorioihin, mutta paikka todettiin sopimattomaksi.
Kaavaillun kiitotien lähestymisreitti etelästä oli liian kapea, ja pohjoinen lähestymisreitti olisi vienyt lentokoneet poliittisesti epävakaan manner-Kiinan ilmatilaan. Paikka oli myös kaukana keskustasta eikä sinne ollut sieltä liikenneyhteyksiä.
Muutamaa muutakin paikkaa harkittiin, mutta lopulta Kai Takin todettiin olevan edelleen paras vaihtoehto lentoaseman paikaksi.
Kai Takista tuli vuoteen 1949 mennessä Aasian vilkkain lentoasema. Hieman ennen sulkemistaan vuonna 1996 se oli rahdin määrällä mitattuna maailman vilkkain ja kansainvälisten matkustajien määrällä mitattuna kolmanneksi vilkkain lentoasema.
Kai Takin lähtölaskenta alkoi 1980-luvun lopulla, kun Hongkongin siirtymiseen Britannialta Kiinalle oli vielä vajaa vuosikymmen aikaa.
Hongkongin uusi, 20 miljardia dollaria maksanut Chep Lap Kokin lentokenttä päätettiin rakentaa kokonaan meren päälle kauas keskustasta. Kenttä valmistui vuonna 1998 eli noin vuosi Hongkongin Kiinan hallintaan siirtymisen jälkeen.
Vanhan kentän viimeisinä päivinä tienoo ruuhkautui haikeista katsojista. Lentomelussa kasvaneiden hongkongilaisten kerrottiin videoineen viimeisen päivän jyrinöitä muistoksi.
Kenttien vaihto yhdessä yössä oli valtava muutto-operaatio. Yli tuhat autokuormallista tekniikkaa ja lentokoneet siirrettiin vanhalta kentältä uudelle illan ja yön aikana.
– Roger, over and out Kai Tak, me jäämme kaipaamaan sinua, kerrottiin yhden australialaisen lentokapteenin lopettaneen viestinsä lennonjohdolle.