Juha Sipilä ei usko, että kuuden miljardin säästöjä löydetään – ex-pääministerin mielestä puheet jonkin puolueen hallituksesta sulkemisesta eivät sovi Suomeen
Entinen pääministeri, eduskunnan jättävä Juha Sipilä (kesk.) näkee Suomen talouden tulevat kuviot erittäin haasteellisina.
Pohjoisen puolesta -tupaillassa torstaina Oulussa puhunut Sipilä arvioi oman hallituskautensa 2015–2019 ja nyt päättyvän kauden olleen olosuhteiltaan hyvin erilaisia, vaikka ne vierekkäin olivatkin.
– Talous- ja työllisyystavoitteet saavutettiin. Tavoitteemme oli 72 prosentin työllisyysaste, ja 73 prosentin työllisyys toteutui (Sipilän kaudella). Nyt ollaan edelleen 73 prosentissa, mutta löysää tai varaa ei ole yhtä paljon kuin silloin, vaikka kaikki kynnelle kykenevät saataisiin töihin. Työttömyyslistoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole työkykyisiä tai kuuluisivat jo eläkkeelle.
– Joka tapauksessa nyt on paljon vähemmän tehtävissä. Ja kun suhdanne on, että taloudessa mennään alaspäin, niin säästöt sattuvat myös talouskasvuun. On vielä vaikeampi löytää säästöjä, kun ollaan taantuman olosuhteissa, Sipilä näkee.
Kuuden miljardin säästötavoitteen saavuttamiseen Sipilä ei usko. Tuleva hallitus on vaikean edessä jo hallitusneuvotteluista lähtien.
– Kyllä sanon, että eivät kykene sellaista pohjaa löytämään, joka kuusi miljardia säästää neljässä vuodessa. Inhottavaa touhua se on, ja kun kaikki sanovat, että ainakaan sieltä, täältä tai tuolta ei saa säästää, niin ei jää paljon vaihtoehtoja jäljelle.
Poissulkevia puheenvuoroja siitä, että tuon kanssa ei ainakaan mennä hallitukseen, Sipilä pitää vahingollisina. Hän näkee, että puheiden takana on kokemattomuus, sillä tuollaisia sanoja ”joudutaan syömään matkan varrella”.
– Niitä on yllättävästi nyt nähty Suomessa, että me ei aleta niitä ja näitä. Ei näin pitäisi Suomessa tehdä.
– Jos perussuomalaiset ja SDP eivät mahdu samaan hallitukseen, niin mitenkä hallitus muodostuu? Jos keskusta sanoo, että ilman muuta ollaan oppositiossa, niin mistä se hallitus tehdään?
Tilaisuudessa puhui myös entinen perussuomalaisten, sittemmin sinisten ulkoministeri, Sipilän hallituksessa pääministerin sijaisenakin istunut Timo Soini. Soini kannustaa Sipilän tavoin keskustaa olemaan avoin hallitusvastuulle.
– Voi tulla vaikeat hallitusneuvottelut. Voi tulla aamu, että keskusta herää temppelin harjalta. Sitten jotkut sanovat, että nyt ei pidä mennä hallitukseen. Mutta ei hallitukseen pidä mennä tai olla menemättä, kyse on vaikutusvallasta.
– Jos saa viisi ministerinpaikkaa, ja voi maatalousministerinä pelastaa maaseutua, ja alueministerinä alueita, niin en ymmärrä, mikä automaattijärki on olla vallan ulkopuolella, Soini korostaa.
Soini muistuttaa myös, että marginaalit ovat hyvin pieniä, ja yllätyksiä voi muhia. Hän antaakin keskustalle ohjeita.
– Konsultin ohjeena: Hirveä rälläkkä loppuun. Panin merkille, että maakunnissa oli alhaisempi (ennakko)äänestysprosentti kuin kaupungeissa. Aina ennen on mennyt niin, että ennakkoäänissä maakunnan äänet tulevat ensin, ja niitä on enemmän suhteessa kaupunkiääniin.
– Nyt ei ole niin. Kaikki voi kiepsahtaa toisin päin, jos saatte maakunnat liikkeelle. Aikaa on, iso määrä ihmisiä on, ketkä eivät ole päättäneet, ketä äänestävät, Soini rohkaisee.
Tupaillassa oli puhujana myös perussuomalaisten ja sinisten ex-ministeri Pirkko Mattila, joka on keskustan ehdokkaana Oulun vaalipiirissä. Tupailtaa isännöi Jukka Karjula.