Joka kymmenes takapenkillä matkustava on vaaraksi myös muille

Liikenne

Liikenneturvan tuoreen selvityksen mukaan joka kymmenes henkilöauton takapenkillä taajamassa matkustanut jätti turvavyön kiinnittämättä. 

– Takapenkillä matkustavat turvavyöttömät vaarantavat itsensä lisäksi myös auton muut matkustajat. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuvat takapenkkiläiset tulevat etupenkillä istuvien päälle. Yksinkertaisinta on laittaa turvavyö aina saman tien kiinni riippumatta auton tyypistä, ajonopeudesta tai matkustuspaikasta, koulutusohjaaja Pasi Pohjonen muistuttaa.

97 prosenttia auton etupenkillä olleista matkusti turvavyö kiinnitettynä niin taajama- kuin maantieolosuhteissakin.

Näyttääkin siltä, että turvavyön kiinnittäminen on itsestäänselvyys lähes kaikille autoa kuljettaville. Liikenneturvan mukaan turvavyö on edelleen yksi auton tärkeimmistä turvavarusteista, ellei jopa tärkein.

– Turvavyön auki jättämällä voi tehokkaasti nollata kaikki ne hyödyt, joita nykyautojen turvatekniikka tarjoaa. Esimerkiksi turvatyynyt voivat olla jopa hengenvaarallisia, jos turvavyö ei ole kiinnitetty. Muukaan turvatekniikka ei toimi alkuunkaan suunnitellusti, jos kuljettaja tai matkustaja ei pysy törmäyshetkellä penkissä, Pohjonen sanoo.

Liikenneturva tarkkailee turvavyön käyttöä vuosittain valtakunnallisesti.

Vuonna 2021 kerättiin noin 61 000 havaintoa turvavyön käytöstä henkilöautossa