Joka kolmannen auto kolhiintunut parkkipaikalla – tämän viime vuonna käyttöön tulleen uuden pysäköintimahdollisuuden toivotaan sujuvoittavan liikennettä

Liikenne

Noin joka kolmas autoilija on kokenut kolhuja parkkipaikalla viimeisen parin vuoden aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Kyselyn mukaan lähes puolet kertoo välttelevänsä hankalaksi kokemiaan pysäköintialueita. Nykyisin autoilijalta vaaditaan tarkkaavaisuutta myös taajamassa tien vasempaan laitaan pysäköidessä.

– Yllättävän usein kolhu syntyy siitä, että avaa oven naapuriauton kylkeen. Muita riskitilanteita ovat esimerkiksi peruuttaminen sekä toisen ajoneuvon väistäminen pysäköintialueen ajoväylällä, kertoo ajoneuvovakuutusten korvauspäällikkö Mikko Tulla LähiTapiolasta.

LähiTapiolan kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään pysäköintipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä noin 60 prosenttia vastaajista.

Yllättävän moni myös välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Runsas neljäsosa pyrkii hyödyntämään auton turvateknologiaa, kuten peruutustutkaa, ja suunnilleen yhtä moni ennakoimaan jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että pysäköi autonsa keula lähtösuuntaan. Ruuhka-aikaan parkkipaikoilla ajamista kertoo välttelevänsä joka viides.

Kesä 2020 ja uusi tieliikennelaki toivat mukanaan mahdollisuuden pysäköidä auto taajamassa kaksisuuntaisen tien vasempaan laitaan. Nykyisin auton voi siis ajaa parkkiin myös vastaantulevien kaistan reunaan, jos se ei vaaranna tai haittaa muuta liikennettä.

– Ainakaan vielä vasemmalle parkkeeraaminen ei ole aiheuttanut vahinkopiikkiä. Voi toki olla, että tapa vasta pikkuhiljaa yleistyy, Tulla sanoo.

Yksi lisävaihtoehto pysäköintiin voi sujuvoittaa liikennettä, mutta toisaalta vasemmalle parkkeeraamiseen liittyy myös omat riskinsä.

– Muutos voi kuitenkin vähentää esimerkiksi kaistan vaihtamiseksi tehtyjä vaarallisia U-käännöksiä ja yleensä hankalaa parkkipaikan etsimistä.