Islamin lainoppinut: Muslimien sanouduttava irti terrorismista

Terrori-iskut

Muslimiyhteisöjen Euroopassa ja muualla täytyy tuomita selkeästi Pariisin kaltaiset terroriteot, sanoo Suomessa vieraileva islamilaisen lain tuntija Sheikki Abdallah bin Bayyah.

Muslimien velvollisuus on torjua tällaiset henkilöt joukostaan ja kertoa heistä viranomaisille, bin Bayyah sanoo.

Bin Bayyah johtaa muslimiyhteisöjen rauhanfoorumia, joka pyrkii muun muassa kouluttamaan imaameja levittämään islamin alkueräistä rauhanomaista sanomaa. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on viitannut häneen puheessaan YK:ssa.

– Ne jotka käyttävät uskontoa oikeuttamaan väkivallantekonsa tukeutuvat omaan virheelliseen ymmärrykseensä ja tulkintaansa siitä. Haluamme osoittaa heidän olevan väärässä, Bin Bayyah sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole islamin vaihtoehtoisesta vaan alkuperäisestä rauhan sanomasta, joka pohjautuu vahvasti uskonnollisiin teksteihin.

Bin Bayyah myöntää, että Isis on levittänyt tehokkaasti väkivaltaista kieroutunutta islamtulkintaansa internetin ja sosiaalisen median välityksellä. Samalla hän muistuttaa, ettei terrorismi kumpua yksi islaminuskosta vaan myös Lähi-idän sodan, köyhyyden ja työttömyyden luomasta epätoivosta.