IS: Matti Vanhanen valmis palaamaan puhemieheksi: "Olen käytettävissä, ilman muuta"

Eduskunta

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) on käytettävissä eduskunnan puhemieheksi. Nykyinen puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ei ole käytettävissä helmikuussa alkavilla valtiopäivillä.

– Olen käytettävissä, mutta eduskuntaryhmä tekee asiassa päätöksen ensi viikolla kun kokoontuu. Asia on ryhmän käsissä. Mutta olen käytettävissä. Se on tavattoman arvokas tehtävä. Ilman muuta, Vanhanen kertoo Ilta-Sanomille (IS).

Vehviläinen ilmoitti ratkaisustaan aiemmin tänään tiistaina ja kertoi, että toivoo tehtävään vuosina 2019–2020 puhemiehenä jo toiminutta Vanhasta.

Vanhanen vaihtoi puhemiehen tehtävät kesäkuussa 2020 valtiovarainministerin tehtäviin. Tuolloin puhemieheksi noussut Vehviläinen kertoo jo tuolloin pitäneensä luontevana, että Vanhanen palaa puhemieheksi väliaikaiseksi tarkoittamansa ministeripestin päättyessä.

– Toivonkin, että keskustan eduskuntaryhmä asettaisi ehdolle puhemiehen tehtävään kansanedustaja Matti Vanhasen, Vehviläinen toteaa tiedotteessaan.

Vanhanen kertoo arvostavansa Vehviläisen tukea.

– Jo silloin, kun Anu pohti puhemiehen paikan vastaanottamista, hän jo kyseli mielipidettäni jatkosta. On tästä ollut puhetta ja arvostan todella, että hän on tällaisen eleen tehnyt, Vanhanen sanoo IS:lle.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu ensi viikolla päättämään esityksestään seuraavaksi puhemieheksi.