IL: Professorilta varoitus "hiljaisesta tappajasta", joka kuluttaa elimistöä
Miksi sitä suolaa tarvitsee leipään niin paljon, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ihmettelee Iltalehden haastattelussa.
Schwabin mukaan kauppojen paistopisteillä myytävissä leivissä suolapitoisuudet voivat olla todella suuria – jopa 1,8 grammaa, vaikka normaalisuolaisuuden yläraja leivässä on 1,1 grammaa. Sydänmerkin kriteerinä on enintään 0,9 grammaa.
Schwab muistuttaa, että ”suola on hiljainen tappaja”.
– Meistä kolme neljäsosaa reagoi verenpaineella runsassuolaiseen ruokaan, mutta yksi neljäsosa ei reagoi. Kuitenkin tutkimuksista tiedetään, että myös niiden, jotka eivät reagoi verenpaineella runsassuolaiseen ruokaan, elinajanodote on pienempi kuin niiden, jotka syövät vähäsuolaista ruokaa. Kyllä se liiallinen suola elimistöä kuluttaa.
Professorin mukaan ihmiset eivät ymmärrä suolan vaaroja, vaan asiaan havahdutaan vasta esimerkiksi verenpaineen noustessa hyvin korkeaksi tai aivoverenvuodon sattuessa.