HU: Matti Vanhanen avaa eläkepäivien suunnitelmiaan – Ex-pääministeriltä jyrkkä ei monen lempiharrastukselle

Politiikka

Moni suomalainen unelmoi ja suunnittelee matkustelevansa eläkepäivillään kaukokohteissa – tai vähintään Etelä-Euroopan auringossa.

Ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei kuitenkaan ajatuksesta innostu.

– Terveisiä vain ilmastotekoja vaativille Elokapinan porukoille, että itse tein edellisen etelän lomamatkani vuonna 2004. Töiden vuoksi olen kyllä joutunut lentämään, mutta niin sanotuilla aurinkolomilla en ole ilmastosyistä enää käynyt. Enkä käy. Jatkossa teen korkeintaan kulttuurimatkoja lähikohteisiin kuten Pietariin tai Tukholmaan, eduskuntauransa kuluvaan vaalikauteen päättävä Vanhanen sanoo Helsingin Uutisten haastattelussa.

Vielä vastikään valtiovarainministerin kiireistä pestiä hoitanut Vanhanen kertoo viettävänsä pitkästä aikaa ihan oikeaa kesälomaa.

– Luen kirjoja ja vietämme aikaa puolisoni mökillä Eurajoella.

Vaikka eläkevuosien suunnitelmat ovat vielä melko auki, Vanhanen odottaa innolla sitä, että harrastuksille jää enemmän aikaa.

– Jatkossa varmasti enemmän arkiliikun ja käyn taidenäyttelyissä ja teattereissa.

Vanhanen aikoo jatkaa yhteiskunnallisena keskustelijana politiikan aktiiviuran jälkeenkin.

Hän uskoo edelleen Nurmijärvi-ilmiöön sekä siihen, että etätöihin tottuneet suomalaiset arvostavat yhä enemmän elämää väljemmillä vesillä.

Keskustalainen on tunnetusti vieroksunut pyrkimystä urbaanimpaan yhteiskuntarakenteeseen.

–  Näen, että siinä on kyse myös ideologiasta, pyrkimyksestä tavoitella Suomeen jotakin, mitä emme oikeasti ole. Nurmijärvellä on slogan ”ylpeästi lande”. Se osoittaa, että olemme sinut asian kanssa. Sama ajatustapa pitäisi saada koko Suomeen. Valtaosa Suomen kaupungeista on lopulta aika idyllisiä. Ei pitäisi tavoitella sitä, mitä ei oikeasti olla.