HS: Kokoomuksen Mykkänen esittää järjestöjen rahoituksen ja Veikkaustuottojen yhteyden katkaisemista

Veikkaus

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esittää, että Veikkauksen rahapelituottojen ja järjestöjen avustusten yhteys pitäisi katkaista. Mykkänen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että myös kauppojen, huoltoasemien ja ravintoloiden peliautomaatit pitäisi poistaa.

Mykkäsen mielestä nyt olisi sopiva hetki katkaista yhteys, koska valtio joutui joka tapauksessa budjetista paikkaamaan järjestöjen rahoitusta sadoilla miljoonilla euroilla, kun Veikkauksen tuotot laskivat koronaepidemian takia.

Veikkauksella on Suomessa rahapelien monopoli, mutta sääntelystä huolimatta peliautomaatteja ja mahdollisuuksia on Suomessa tarjolla huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Suomalaiset käyttävät myös rahapeleihin huomattavasti enemmän rahaa kuin naapurimaat ja enemmän kuin rahasto- ja osakesijoituksiin.

Mykkänen sanoo tulleensa sisäministeriaikoinaan vakuuttuneeksi siitä, että pelaamisen aiheuttama riippuvuus muistuttaa huumeriippuvuutta.

–  Viime vuosien aikana on käynyt yhä selvemmäksi, että monet vaikuttajat, jotka arvojensa puolesta olisivat hyvin huolissaan peliriippuvaisista ja pelaamisen haitoista, varovat tätä aihetta, koska se vaarantaa heille läheisten järjestöjen tulot, Mykkänen sanoo haastattelussa.

Kokoomuksen kansanedustajista myös muun muassa Juhana Vartiainen on arvostellut Veikkauksen asemaa ja suomalaista rahapelijärjestelmää.

–  Veikkauksen asema on yhteiskuntamme rumimpia piirteitä, Vartiainen kirjoittaa tviitissään.