HS-gallup: Sdp:n ja kokoomuksen ero kasvoi, mutta se on yhä pieni

Kommentaattorit eivät usko Keskustan kykyyn haastaa kärkikaksikkoa
Puoluekannatus

SDP on edelleen suosituin puolue, käy ilmi Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta gallupista.

Demareiden kannatus on noussut 0,4 prosenttiykksiköä ja on nyt 22,4. Ero ei ole suuri Kokoomukseen, joka kannatus on pysynyt miltei ennallaan 19,7 prosentissa.

Kolmantena olevan keskustan lukema on liukunut 0,7 prosenttiyksikköä alaspäin edellisestä kyselystä ja on nyt 15,4.

Helsingin Sanomat on haastatellut Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Mannista ja poliittisen historian dosentti ja Magma-ajatushautomon tutkija Mikko Majanderia

Kumpikaan heistä ei usko Keskustan kykyyn haastaa kärkikaksikkoa. Porvarihallituksen ja vasemmisto-opposition välinen asetelma on jättänyt keskustan vaikeaan rakoon.

– Keskustan pitäisi iskeä silmään joku ihmeellinen mobilisaatiovaihde, jotta se ei jäisi kolmanneksi pyöräksi. Mutta on vaikea keksiä, mistä se tulisi, sanoo Majander.

Manninen laskee, että keskustan pitäisi saada 600 000 liikkuvasta äänestä 150 000, jotta se voisi nostaa kannatuksensa 21–22 prosentin hujakoille.

Hän epäilee, että luopuvien nimekkäiden kansanedustajien suuri määrä voi haitata Keskustan menestymistä.

– Energia kääntyy tavallaan sisäänpäin. Vihollinen onkin oma puoluetoveri, koska hän voi viedä paikan.

Vihreiden kannatusluisu näyttää HS-gallupin mukaan pysähtyneen. Puolueen kannatus nousi hieman edellisestä mittauksesta ja on nyt 12,5 prosenttia. Gallupin vastauksista neljäsosa on kerätty sen jälkeen, kun Pekka Haavisto valittiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi tehtävästä väistyneen Touko Aallon tilalle.

Kantar TNS haastatteli loka–marraskuussa noin 2 300 ihmistä Manner-Suomesta. Virhemarginaali on molempiin suuntiin noin kaksi prosenttiyksikköä suurimpien puolueiden kohdalla.