HS: Eero Heinäluoma pitää Natoon liittymistä varmana – Putinin myöntämä kunniamerkki meni jätekeräykseen
Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon on käytännössä varmaa, näkee SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.
Heinäluoma sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyys ratkesi 24. helmikuuta aamuyöstä, jolloin Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.
– Nyt Venäjä tekee toimillaan Suomen Nato-päätöksestä helpon, Heinäluoma sanoo.
Heinäluoman mukaan jäsenyys ei kuitenkaan välttämättä tapahdu aivan saman tien. Ensisijaista on nyt saada Ukrainaan mahdollisimman nopeasti rauha ja turvata maan suvereniteetti.
– Suomen pitää suhteuttaa oma toimintansa siihen, että tuemme rauhan syntymistä, Heinäluoma sanoo.
Heinäluoman mukaan Suomen pitää huomioida Yhdysvaltain näkökohdat, joissa on korostunut se, että kriisiä ei pidä eskaloida.
–Se viesti pitää ottaa tosissaan, hän sanoo.
Heinäluoman mukaan presidentti Sauli Niinistön ja muun valtiojohdon toimet tilanteen hoidossa ovat olleet oikea-aikaisia ja johdonmukaisia.
– Nyt tarvitaan malttia, jotta valtiojohdolla on mahdollisuus käydä kaikki keskustelut kansallisesti ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Sitten on johtopäätösten aika.
Heinäluoma on aiemmin puhunut varsin myönteiseen sävyyn Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Hän ei ole esimerkiksi pitänyt Venäjän ja Saksan yhdistävää Nord Stream -kaasuputkihanketta turvallisuuspoliittisena riskinä.
Vuonna 2017 Heinäluoma sai Vladimir Putinin myöntämän Ystävyyden kunniamerkin, joka annetaan ansioista kansojen ystävyyden ja yhteistyön lujittamiseksi. Hän sanoo, että kunniamerkki meni jätekeräykseen 24. helmikuuta.
– Merkistä oli tullut Ukrainan sotaretken myötä nimensä irvikuva, Heinäluoma sanoo.
Europarlamentaarikko myöntää, että hänellä on ollut liian ruusuinen kuva Venäjästä. Voimapolitiikan julmuutta ja syvyyttä ei ole kyllä nähty oikein.
Heinäluoman mukaan Venäjä joutuu vielä pyytämään aidosti ja kollektiivisesti anteeksi tapahtunutta.
– Ja sitten osoittamaan uusilla teolla, että tällaista ei tulla koskaan enää uudelleen näkemään. Samaan tapaan kuin saksalaiset tekivät toisen maailmansodan jälkeen.