Hovioikeus määräsi Helsingin Sanomien toimittajan kotietsintäjutun salaiseksi

Turvallisuus

Helsingin hovioikeus määräsi maanantaina, että Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta käsitellään suljetuin ovin.

Poliisi vaati käsittelyä salaiseksi tutkinnallisista syistä, eikä toimittajan asianajaja vastustanut vaatimusta.

Käänne oli sinänsä erikoinen, että käräjäoikeudessa juttu käsiteltiin avoimin ovin poliisin salausvaatimuksista huolimatta.

Kotietsintä oli osa poliisin esitutkintaa, joka koskee HS:n Viestikoekeskus-uutisointia. Toimittajaa ja hänen kollegaansa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Keskusrikospoliisi KRP:n rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mukaan poliisi vaati hovikäsittelyn salaamista, koska esitutkinnassa on tullut esiin tietoja, joita ei voi tällä hetkellä tuoda julki.

– Ei mitään räjähtävää uutta tietoa, mutta sellaista, mitä kaikilla henkilöillä ei ole eikä saa olla tiedossa, jotta pääsemme esitutkinnassa eteenpäin kuulustelujen kautta, Ranta-aho sanoi oikeuden istunnon jälkeen.

HS julkaisi tutkinnan keskiössä olevan uutisen Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta joulukuun puolivälissä.

Seuraavana päivänä KRP teki etsinnän toimittajan asuntoon.

Toimittaja oli vasaroinut tietokoneen kovalevyä, mistä koitui savua. Kun toimittaja soitti hätänumeroon, hän kertoi puhelussa itse olevansa toinen Viestikoekeskus-uutisen tekijöistä.

Paikalle tuli pelastuslaitoksen mukana poliisipartio, joka kertoi tietonsa KRP:lle. Etsintä ja takavarikot tehtiin tämän jälkeen.

Toimittaja riitautti kotietsinnän, koska katsoi, että se ja takavarikot vaarantavat toimittajan lähdesuojan.

Käräjäoikeus katsoi, että etsintä oli laillinen ja poliisi saa tutkia takavarikoidut laitteet.

Käräjäoikeuden mukaan ennen kotietsintää oli ilmeistä, että HS:n lähteenä olleet salaiset asiakirjat oli viety Puolustusvoimilta luvattomasti.

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta pitää todennäköisenä, että etsinnän laillisuutta tullaan puimaan korkeinta oikeutta myöten.

– Nämä ovat periaatteellisesti tärkeitä kysymyksiä: mitkä ovat toimittajan ja median oikeudet ja miten niitä pitää kohdella esitutkinnassa, Kotiranta sanoi.

Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa virkasalaisuuden rikkomisena.

Hovioikeuden ratkaisu vaikuttaa siihen, voiko poliisi hyödyntää takavarikoimiaan esineitä tutkinnassa.

Ranta-ahon mukaan myös virkasalaisuustutkinta on edennyt ”hiljalleen”. Hän ei kommentoi sitä, onko poliisilla tiedossa epäiltyä tai epäiltyjä.

– Tavoitteenamme on saada tutkinta valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Mutta se riippuu siitä, tuleeko mutkia matkaan: jos hovioikeuden ratkaisuun haetaan vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, totta kai se sitten viivästyy.