Hovioikeus korotti Markku Ritaluoman rangaistusta Sunny Car Centeriin liittyvistä talousrikoksista
Turun hovioikeus on korottanut huomattavasti liikemies Markku Ritaluoman, 70, rangaistusta autokauppakeskus Sunny Car Centeriin (SCC) liittyvistä talousrikoksista.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli toissa vuonna tuominnut Ritaluoman kahden ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä petoksista. Hovioikeus tuomitsi hänet perjantaina viiden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.
Käräjäoikeus oli katsonut, että Ritaluoma joutui huijauksen kohteeksi eikä hänen voitu katsoa toimineen tahallisesti tehdessään rahasiirtoja ulkomaisille tahoille. Hovioikeus taas piti törkeää velallisen epärehellisyyttä tahallisena.
– Ritaluoma oli vuodesta 2011 alkaen etsinyt hankkeelle rahoitusta siinä onnistumatta. Tähän nähden epäuskottavaa oli ollut, että yhtäkkiä alkuvuodesta 2013 noin kuukauden sisällä kaksi eri henkilöä, toinen Syyriasta ja toinen Saudi-Arabiasta, ilmoittaisi halukkuutensa rahoittaa hanketta erittäin huomattavalla rahamäärällä, hovioikeuden tuomiossa sanotaan.
Hovioikeus katsoi, että Ritaluoman täytyi ymmärtää, etteivät rahoittajat olleet todellisia ja että SCC menettäisi siirretyt rahat. Luovutettu rahasumma oli 5 199 232,32 euroa.
Ritaluoma on kiistänyt kaikki syytteet. Hän vaati hovissa, että joka tapauksessa hänen rangaistustaan alennettaisiin.
– Ritaluoma ei ollut ensisijaisesti tavoitellut hyötyä itselleen, vaan tarkoituksena oli ollut luoda Hämeen alueelle tuhat henkilöä työllistävä ja taloudellista hyvinvointia lisäävä autokeskus, hänen valituksessaan sanottiin.
Oikeuden mukaan SCC:llä ei ollut mahdollisuutta saada rahoitusta Suomesta eikä mikään hämeenlinnalainen autokauppayritys ollut halunnut mukaan hankkeeseen. Siksi Ritaluoma alkoi etsiä rahoitusta internetin avulla ulkomailta, tuomiossa sanotaan.
Oikeuden mukaan asiassa oli useita epäuskottavia seikkoja. Ulkomaisten tahojen sähköpostit olivat esimerkiksi tulleet yksityishenkilöiden osoitteista. Havaittavissa oli oikeuden mukaan, että ”sijoittajan” passi oli väärennetty. Henkilöiden taustoja ei ollut selvitetty lainkaan tai ei ainakaan luotettavasti, tuomiossa sanotaan.
Sähköpostissa sanottiin oikeuden mukaan, että kymmenien miljoonien dollarien käteisvaroja säilytettiin laukussa. Sopimuksessa ei ollut ehtoja, joilla sijoituksen takaisinmaksu olisi turvattu.
– Ei ole uskottavaa, että joku antaisi lainaksi tai tekisi sijoituksen 63 miljoonan dollarin arvosta vasta suunnitteilla olevaan ja myöhemmin rakennettavaan autotaloon ilman saatavan turvaavaa vakuutta, tuomiossa sanotaan.
Oikeuden mukaan ensimmäisen rahasiirron jälkeen Ritaluoma jatkoi siirtojen tekemistä useille ulkomaisille tahoille.
– Yhtiöistä, joille rahasiirtoja oli tehty, ei ollut löytynyt tietoa tai löytynyt tieto oli ollut vähäistä. Rahasiirrot oli siten tehty epäuskottaville tahoille ja lisäksi muille kuin investoreiksi väitetyille henkilöille. Ritaluoma oli voinut jokaisen rahasiirron jälkeen havaita, että luvattua sijoitusta ei ollut tullut, tuomiossa sanotaan.
Rahasiirtoja jatkettiin oikeuden mukaan vielä senkin jälkeen, kun poliisi keväällä 2014 otti yhteyttä Ritaluomaan ja kertoi väärennetyistä passeista ja siitä, ettei varoja saada takaisin, jos ne siirretään.
Oikeuden mukaan ei ole selvinnyt, kenelle rahat lopulta päätyivät.