Honkonen: Suomi päätettiin ohjata monipaikkaisuuden tielle – "Kaksoiskuntalaisuuden valmistelu hyrskähtää käyntiin keskustan ansiosta"

Kaksoiskuntalaisuus

Keskustan varapuheenjohtajan Petri Honkosen mukaan hallitus päätti edistää monipaikkaisuutta puoliväliriihessä merkittävästi.

Hallitus edistää kaksoiskuntalaisuutta palveluineen ja etätyömahdollisuuksineen nykyisen perustuslain puitteissa. Muutoksia on tekeillä myös valtion toimintaan työnantajana.

– Monipaikkaisuuden edistäminen saa vihdoin riittävää tukea sekä eduskunnassa että hallituksessa. Riihen päätös merkitsee, että kaksoiskuntalaisuuden valmistelu hyrskähtää käyntiin, Honkonen toteaa tiedotteessaa.

Ylen tuoreen kyselyn mukaan myös valtaosa kansanedustajista tukee kaksoiskuntalaisuutta.

– Tutkimustieto viittaa siihen, että tällä suunnalla on kuntien elinvoimaan merkittäviä vaikutuksia, kertoo keskustan monipaikkaisuuslinjauksen valmistelusta vastannut Honkonen.

Hallitus tekee vuoden 2022 alussa periaatepäätöksen, jossa muun muassa valtion työpaikat tulevat lähtökohtaisesti etänä hoidettaviksi, jos työntekijä näin toivoo.

E-kuntalaisuus on light-versio kaksoiskuntalaisuudesta ja sekin otetaan nyt valmisteluun. Lisäksi edistetään parempien nettiyhteyksien ja uusien toimintamallien avulla monipaikkaisuutta valtion hallinnossa ja myös yksityisellä sektorilla.

– Suomalaiset toivovat mahdollisuuksia etätyöhön ja työskentelyyn maakunnista ja maaseudulta käsin. On keskustan ansiota, että riihessä päätettiin nyt näin.

– Korona-aikana yli miljoona suomalaista on tehnyt etätyötä. Vanhaan ei ole paluuta: Yhä useampi suomalainen saa jatkossa asua missä haluaa, kun työ seuraa ihmistä eikä toisinpäin, Honkonen sanoo.