Kaksoiskuntalaisuus saa tukea kansanedustajilta Ylen kyselyssä – lisääntyneen mökkikunnissa asumisen halutaan näkyvän myös veroissa

Kaksoiskuntalaisuus

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa kaksoiskuntalaisuuden mahdollistamista niin, että ihmisillä olisi oikeus asua ja maksaa veroa useampaan kuin yhteen kuntaan.

Yhteensä 125 vastaajasta 74 kannattaa kaksoiskuntalaisuuden mahdollistamista. Vastaajista 27 vastustaa ja 24 ei osaa sanoa kantaansa. Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa.

Kaksoiskuntalaisuuden kannattajien mielestä erityisesti korona-aikana lisääntynyt oleskelu mökkipaikkakunnilla perustelee tarvetta muutokselle. Verojen maksaminen toiseen kuntaan nähdään osin oikeudenmukaisuuskysymyksenä.

– Ongelma on se, että vaikka asuisimme suuremman osan vuodesta muualla kuin virallisessa kotikunnassa ja käyttäisimme tämän kunnan palveluja, vero maksetaan vain virallisen kuntalaisuuden mukaan, kirjoittaa keskustan kansanedustaja Eeva Kalli.

Kaksoiskuntalaisuutta kannattavien mukaan ongelmana nyt on myös se, että toisessa kunnassa pitkiä aikoja oleskelevat eivät ole oikeutettuja kaikkiin kunnan tarjoamiin palveluihin.

Selkeintä kaksoiskuntalaisuuden kannatus on keskustan, perussuomalaisten, RKP:n ja vasemmistoliiton edustajien joukossa. Muiden eduskuntapuolueiden ryhmiä kysymys jakaa.

Ylen kysyessä eduskuntapuolueiden puheenjohtajilta kaksoiskuntalaisuudesta kuukausi sitten ainoastaan vihreät, keskusta ja RKP ilmoittivat kannattavansa kaksoiskuntalaisuutta.

Kaksoiskuntalaisuutta selvitettiin viime vaalikaudella. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan kuntien verotusoikeuteen puuttuminen aiheuttaisi perustuslaillisia ongelmia.

Myös monet myönteisesti kaksoiskuntalaisuuteen suhtautuvat kansanedustajat tunnistavat ehdotukseen liittyvät juridiset pulmat.

Yhtenä vaihtoehtona kaksoiskuntalaisuuden käyttöönotolle vastauksissa nostetaan valtionosuusjärjestelmän uudistaminen.