Hollywoodin elokuvantekijät kiinnostuivat Lapista ja Suomesta – “Ison tuotannon saaminen on vain ajan kysymys"

Elokuva-ala

Kansainvälinen kiinnostus Lapin ja Suomen kuvauspaikkoja kohtaan on kasvussa.

Syynä kasvulle ovat olleet Business Finlandin hallinnoiman audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen käyttöönotto sekä eri tahojen tekemä markkinointityö.

Tuotantokannustin tarjoaa Suomessa kuvatuille tuotannoille 25 prosentin hyvityksen kustannuksista.

Suomessa vierailleen tuotantopäällikkö Tiffany Tiesieran (Downtown Abbey, BlacKkKlansman) mukaan kannustimilla on suuri merkitys kuvauspaikkojen valinnassa. Tuotannot pyrkivät löytämään kuvauspaikkoja, jossa käsikirjoituksen vaatimukset kohtaavat toimivan tuotantokannustimen.

– Tuotantokannustimet auttavat meitä säästämään kuluissa ja pääsemään elokuvanteossa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Suomessa tuotantokannustimen pilotointivaihe toteutettiin vuosina 2017–2019. Väliselvityksen mukaan sen vaikutukset alan kansainvälistymiselle ovat olleet ratkaisevat.

Lisäksi kannustin on vaikuttanut myönteisesti erityisesti työllistymiseen sekä audiovisuaalisella alalla että esimerkiksi majoitus-, logistiikka- ja ravitsemusaloilla.

Tulosten myötä kannustimen budjettia korotetaan 10 miljoonasta 12 miljoonaan euroon vuonna 2020. 

Esimerkiksi Lapin elokuvakomissio tiedottaa, että kannustimen vaikutus on selvästi havaittavissa tulevien tuotantokyselyjen määrässä ja laadussa sekä suurempina, kansainvälisinä tuotantoina. 

Lapin elokuvakomissaari Anna Niemelä kuvailee, että “iso jackpot” Hollywoodista on vielä kotiuttamatta, mutta ison tuotannon saaminen Suomeen on vain ajan kysymys.

– Onnistuminen edellyttää systemaattista markkinointia. Meidän on vain tehtävä sinnikkäästi Suomea yhä tunnetummaksi valtameren takana, Niemlä sanoo tiedotteessa.

Ryhmä elokuva-alan ammattilaisia Hollywoodista vieraili joulukuussa Suomessa tutustumassa mahdollisiin kuvauspaikkoihin ja palveluihin. Matkalaiset kävivät muun muassa Lapissa, Kajaanissa ja Turussa.

Vieraat pääsivät muun muassa moottorikelkkailemaan, vierailemaan porotilalla ja lumihotellissa. He kehuivat erityisesti Lapin avaraa luontoa ja kaamoksen värimaailmaa. 

– Hollywood-tuotantoja voisi hyvinkin houkutella alueelle tämä valtava määrä koskematonta luontomaisemaa metsistä järviin. Talviaikaan myös lumen runsaus sekä taivaan vaihtelevat sävyt erottavat alueen edukseen muista, kuvauspaikkajärjestäjä Rick Schuler kommentoi.