Henriksson Ylellä: Hallitus joutuu pohtimaan valmiuslain käyttöä, jos alueet eivät noudata koronaohjeita

Koronarajoitukset

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan hallitus on lähellä valmiuslain käyttöönottoa, jos alueet eivät noudata koronarajoitusten asettamisessa niille annettuja suosituksia ja ohjeita.

Henriksson kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa. Valmiuslain käyttöönotto voisi Henrikssonin mukaan tuoda hallitukselle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle tiukemmat ohjaimet käsiinsä.

Valmiuslain soveltaminen voisi myös tarkoittaa koskemista hoitohenkilökunnan työehtoihin tai viime kädessä ulkonaliikkumisrajoituksia. Henriksson kuitenkin toivoi, että niitä ei tarvitsisi ottaa käyttöön.

Hallituksen tällä viikolla julkistamat koronalinjaukset ovat johtaneet tulkintaeroihin eri puolilla maata.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä on todennut, ettei se näe tarvetta siirtyä osittaiseen etäopetukseen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan kaikkia liikuntapaikkoja ei puolestaan tarvitse sulkea, ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ei näe tarvetta uusille lisärajoituksille.

Henriksson kertoo yllättyneensä tilanteesta. Hän on huolissaan, jaetaanko alueilla hallituksen tilannekuva koronaepidemiasta.

–  Hallitus on ehkä enemmän huolissaan mutaatioviruksesta ja sen leviämisestä. Näemme että pääkaupunkiseudulla jo puolet tartunnoista on brittimuunnoksia. Ehkä tätä ei ole oivallettu tai oikein sisäistetty kaikkialla. Nyt meidän olisi tehtävä kaikki, jotta emme joudu ottamaan kaikkien kovimpia rajoituksia voimaan, koska se on se, mitä meidän pitäisi nyt yhdessä välttää, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan aluehallintovirastoilla on valtuudet sulkea linjatut tilat ja myös velvollisuus turvata kansalaisten oikeus terveyteen ja elämään. Hän kertoo ymmärtävänsä, että paikka on tiukka aluehallintovirastoille ja kunnille.

–  Minä toivon, että viikonlopun aikana saadaan selvyyttä siihen, mitä tehdään alueilla. Toivon, että keskustelemalla päästään eteenpäin ja tässä tehtäisiin sellaisia päätöksiä, joilla myös kansalaisten näkökulmasta saadaan selvyyttä asiaan.