Helsingin piispa Laajasalo ottaa tiukasti kantaa koronarokotuksiin HS:ssa: "Rokotteesta kieltäytyvä toimii itsekkäästi ja moraalittomasti"

Piispa vaatii rokottamattomille vähitellen tiukempia rajoituksia
Koronavirus

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ottaa tiukasti kantaa koronarokotteesta kieltäytyviin.

Hänen Helsingin Sanomissa julkaistun mielipidekirjoituksensa mukaan rokottamaton kantaa vastuun lähimmäisten kärsimyksestä ja kuolemasta.

–  Jokaisen ihmisen, jolla siihen ei ole lääketieteellistä estettä, on velvollisuus ottaa koronarokote. Rokotteesta kieltäytyvä toimii itsekkäästi ja moraalittomasti.

Piispa pohtii, pitäisikö rokotteista kieltäytymistä arvioida toisten elämän kurjistamisen tai lyhentämisen näkökulmasta.

–  Onko rokotus lopulta yksilön vai yhteisön kysymys? Pitääkö yksilön valinnanvapauden turvata myös toisten vaarantaminen? Miksi yksilöllä pitäisi olla oikeus estää toisen ihmisen syöpähoidot tai leikkaustarve, piispa kysyy kirjoituksessaan.

Hän huomauttaa, että lääketieteellinen näyttö tehokkaimmasta tavasta suojata lähimmäisiä kulkutaudin aiheuttamilta kärsimyksiltä, on ottaa itse rokote.

Laajasalon mukaan vähitellen tulisi kiristää kaikkia mahdollisia rokottamattomien rajoituksia niin matkustamisen, koronapassivaatimuksien kuin työelämän suhteen.

–  Rokottamaton ei tee päätöksiä omasta terveydestään, elämästään ja vapaudestaan, vaan kaikkien. Rokotus on aina yhteisön valinta.