Hallituspuolueista kritiikkiä sotilaiden pakottamiseen ulkomaille

Jussi Niinistö perusteli avaintehtävillä pakkoa lähteä kansainvälisiin tehtäviin
Puolustusvoimat

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) puolustaa suomalaissotilaiden pakkoa lähteä kansainvälisiin tehtäviin.

Niinistö uskoo, että vapaaehtoisia tehtäviin kuitenkin löytyy. Hänen mukaansa kieltäytymisestä tuskin seuraisi irtisanomista vaan varoitus.

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina muutoksista lakiin Puolustusvoimista, jotta kansainvälisen sotilaallisen avun antaminen ja vastaanottaminen helpottuisi.

Niinistö perusteli pakkoa avaintehtävillä, joiden täyttämättä jättäminen voisi vaarantaa tehtävän.

– En lähde luettelemaan näitä tehtäviä, mutta niitä on melkoinen liuta. Voin vain sanoa, että esimerkiksi yksi sähkömies voi pysäyttää laivan tai helikopterimekaanikko helikopterin, Niinistö sanoi.

Reserviläisille ja varusmiehille kansainvälisiin tehtäviin osallistuminen olisi jatkossakin vapaaehtoista.

Reserviläiset nimitetään tehtävien ajaksi määräaikaiseen virkaan.

Henkilöstöjärjestöjen mukaan uudenlaisiin kansainvälisiin tehtäviin lähdön pitäisi perustua kriisinhallinnan tapaan vapaaehtoisuuteen myös henkilöstön, ei vain reserviläisten osalta.

Eduskunnassa pakkoa kritisoitiin myös hallituspuolueiden riveistä.

– Pakko harvoin on hyvä motivaattori, varsinkaan haastavissa ja jopa hengenvaarallisissa tehtävissä, Jaana Pelkonen (kok.) sanoi.

Lakia sovellettaisiin EU:n yhteisvastuulausekkeeseen ja keskinäisen avunannon lausekkeeseen perustuviin päätöksiin.

Hallituksen esityksen mukaan laki ei nykyjään mahdollista esimerkiksi Puolustusvoimien osallistumista toisen valtion aluevalvontaan, joten lakia on tarvetta muuttaa.

Kysymys nousi taannoin esiin, kun arvioitiin Suomen osallistumista Islannin ilmatilan valvontaan yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.

Hallituksen esityksen mukaan jatkossa apua voisi antaa toisen valtion lisäksi myös EU:lle tai kansainväliselle järjestölle, esimerkiksi YK:lle tai Natolle.