Hallitukselta paketti yksinyrittäjille – ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tukea

Hallitus

Hallituksen yrittäjyyspaketti tukee eri kehitysvaiheessa olevia yrityksiä, parantaa niiden toimintaedellytyksiä ja poistaa yrittämisen esteitä, korostaa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Yksinyrittäjän tukipaketilla madalletaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle palkkatukea, starttirahaa tai muuta kannustinta käyttämällä.

Järjestelmää kokeillaan ensin ja yksityiskohdista päätetään myöhemmin.

Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan selvitystyön pohjalta muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen.

Tavoitteena on tehdä esimerkiksi sivutoiminen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.

Innovaatiosetelillä pienet ja keskisuuret yritykset voivat hankkia omiin tarpeisiinsa parasta mahdollista ulkopuolista asiantuntemusta ja tukea.

Seteliä voi käyttää esimerkiksi yhteistyöprojektiin korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa.

Innovaatiopankki vauhdittaa innovaatioiden ja patenttien parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista. Se tuo yhteen tutkimuslähtöisten ideoiden tuottajat ja uusien ratkaisujen hyödyntäjät.

Terveysteknologia on Rehnin mukaan esimerkki nopeasti kasvavasta toimialasta, joka hyötyy yrittäjyyspaketin toimenpiteistä.

Hallitus on myös päättänyt kansallisen genomi- ja syöpäkeskuksen perustamisesta sekä julkisten biopankkien toimintojen yhtenäistämisestä. Genomitiedon paremmalla hyödyntämisellä tavoitellaan lisää investointeja ja huippututkimusta Suomeen.

Hallitus sopi viime viikolla vuosien 2017-2020 julkisen talouden suunnitelmasta ja kärkihankkeiden päivityksestä.

Tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste, 110 000 uutta työpaikkaa ja velkaantumisen pysäyttäminen tällä hallituskaudella.

Kilpailukykysopimus tuo tullessaan arviolta 35 000–45 000 työpaikkaa.

– Työllisyyden ja kilpailukyvyn kärkihankkeen toimenpiteet ja niiden päivitykset tuovat lisävauhtia tavoitteisiin pääsemiseksi, arvioi elinkeinoministeri Rehn.