Euroopan keskuspankin ylintä tehtävää kärkytään jo kulisseissa – Stubbin kisan jälkeen katseet kääntyvät Rehniin ja Liikaseen

Euroopan unioni

Keskustelu Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin seuraajasta kuumenee jo kulisseissa, mutta isoja liikkeitä tuskin nähdään ennen ensi kevään EU-vaaleja.

Kisa EU:n kärkipaikoista vauhdittuu ensi viikolla, kun EU-parlamentin suurin ryhmä Euroopan kansanpuolue EPP valitsee ehdokkaansa komission johtoon.

Ehdolla ovat tunnetusti saksalainen Manfred Weber ja Alexander Stubb.

Kärkivirat ovat suomalaisittain poikkeuksellisen kiinnostavia, koska EKP:n pääjohtajaksi esillä ovat olleet Erkki Liikasen ja Olli Rehnin nimet.

Jos Stubbia ei valita EPP:n kärkiehdokkaaksi, kuten tällä hetkellä näyttää, siirtyvät katseet Rehniin ja Liikaseen.

Hyvin vaikutusvaltaisen EKP:n pääjohtajan tehtävän odotettiin kiinnostavan Saksaa, ja maan keskuspankin pääjohtajaa Jens Weidmannia.

Liittokansleri Angela Merkel on kuitenkin antanut tukensa Manfred Weberille komission johtoon. Kahta EU:n vaikutusvaltaisinta tehtävää tuskin päätyy samalle maalle.

EKP:n ja sen pääjohtajan rooli on viimeistään talouskriisin vuosina noussut hyvin keskeiseksi.

Kun ohjauskorko oli jo painettu lähelle nollaa, aloitettiin ennennäkemättömät valtioiden ja yritysten velkapapereiden ostot, joilla tuettiin euroalueen taloutta. Kriisi mittasi EKP:n valmiutta ryhtyä poikkeuksellisiin toimiin.

Kun Financial Times listasi elokuussa Weidmannin jälkeen jäljelle jääviä nimiä, oli kahdeksan nimen listalla kaksi suomalaista.

Suomalaisnimet ovat pysyneet esillä, mutta todellisten mahdollisuuksien arviointi on vielä vaikeaa. Draghin kausi päättyy vasta ensi vuoden lokakuussa.

Kaikkein isoin kysymys on, mitä Saksa todella haluaa.

Manfred Weberin ajaminen komission johtoon on herättänyt kysymyksiä, koska tämä ei ole toiminut ministerinä eikä tunne neuvoston työtä. Siksi pohditaan, ovatko maan tavoitteet sittenkin toisaalla.

Merkel tietää kokemuksesta, että liian varhain ennakkosuosikiksi noussut nimi ei välttämättä menesty. Näin kävi saksalaiselle Axel Weberille, kun EKP:n pääjohtajan paikkaa täytettiin edellisen kerran.

Keskuspankin pääjohtaja on valittu ennen kaikkea pätevyyden ja kansallisuuden perusteella, mutta poliittista taustaa ei ole kyselty.

Draghi toimi ennen pääjohtajan tehtävää Italian keskuspankin pääjohtajana ja sitä ennen Goldman Sachsilla.

Muodollisesti euroryhmän puheenjohtaja pyytää jäsenmaita nimeämään ehdokkaansa, mutta aikaa ei vielä tiedetä. Lopullisen päätöksen tekee EU-huippukokous.

– Tämä ei ole rekrytointi- vaan diplomaattinen prosessi, muistuttaa prosessin hyvin tunteva virkamies.

Kirjoittaja on STT:n Brysselin kirjeenvaihtaja