Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vaati Turkin vangitsemaa poliitikkoa vapaaksi – tuomioistuimen nettisivuun kohdistui laaja kyberhyökkäys

Kurdien HDP:n johtaja Selahattin Demirtas on istunut vankilassa neljä vuotta. Häntä uhkaa yli 100 vuoden vankeus.
Ihmisoikeustuomioistuin

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kertoo joutuneensa laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi Turkkia koskevan linjauksensa jälkeen.

Tuomioistuin vaati torstaina, että Turkissa vangittu oppositiopoliitikko Selahattin Demirtas on vapautettava välittömästi. Tuomioistuimen mukaan tuomio vahingoittaa muun muassa Demirtasin sananvapautta ja poliittisen keskustelun moninaisuutta.

Kurditaustaisen oppositiopuolueen HDP:n toinen johtaja Demirtas on ollut vangittuna vuodesta 2016 terrorismilakien nojalla. Ihmisoikeusjärjestöt ja HDP pitävät tuomiota poliittisena. Hänelle on luettu syytteet, jotka voivat tuoda pahimmillaan 142 vuoden vankeusrangaistuksen.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan hyökkäys esti pääsyä sen sivustolle. Keskiviikkona alkuiltapäivästä sivulle näytti kuitenkin jälleen pääsevän.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui keskiviikkona tuomioistuimen päätöstä ”täysin poliittiseksi”. Erdogan moitti muun muassa sitä, että tuomioistuin antoi linjauksensa ennen kuin Demirtaksen tapaus oli ehditty käsitellä kaikissa Turkin oikeusasteissa.

Turkki väittää, että HDP toimii kurdien sissijärjestö PKK:n välikätenä. PKK on käynyt sotaa Turkin valtiota vastaan vuodesta 1984, ja Turkin lisäksi muun muassa EU on luokitellut sen terroristijärjestöksi.

Kriitikkojen mukaan pidätys on taas poliittinen. HDP onnistui nousemaan parlamenttiin vuonna 2015 ensimmäistä kertaa. Kurdien lisäksi se keräsi ääniä monilta muilta Turkin vähemmistöiltä ja vasemmalta laidalta.

Demirtasin lisäksi monia muita puolueen poliitikkoja on pistetty telkien taakse. Vaaleissa valittuja puolueen pormestareita on myös poistettu viroistaan.