Etelä-Pohjanmaan keskustapiiri haluaa biokaasun jakeluverkon kuntoon

Piirikokoukset

Etelä-Pohjanmaan keskustapiiri kiirehtii biokaasun jakeluverkon laajentamista nykyisestä noin 50 jakeluasemasta, jotta ympäristöystävällinen ja kuluttajille edullinen biokaasuautoilu voi yleistyä.

– Biokaasun hiilidioksidipäästöt ovat 85 prosenttia pienemmät kuin bensa-autossa. Pohjalaismaakuntiin on nousemassa biokaasulaitoksia, jotka vahvistavat elinkeinoelämää ja tuovat maatiloille kaivattua lisätuloa, Seinäjoen Ylistarossa kokoontunut piirikokous perusteli uusiutuvan biopolttoaineen hyötyjä.

Keskustapiirin mukaan on kohtuutonta kiristää autoilun kuluja entisestään siellä, missä oman auton käyttö on välttämätöntä. Pitkien etäisyyksien maassa ihmisten pitää myös pystyä ajamaan henkilöautolla ilman syyllistämistä.

Kuntavaalien lopputulos pohjustetaan ehdokasasettelussa. Kimmo Mäkelä toivoi piiriltä ja puolueelta esimerkiksi Teamsin kautta toteutettavia koulutuksia, joissa annetaan vinkkejä vaikkapa kuntavaalien kampanjointiin.

– Etelä-Pohjanmaalla ehdokasasettelu on käynnistynyt hyvin, mutta nyt tarvitaan nykyisiltä ja varavaltuutetuilta lopulliset vahvistukset, lähtevätkö he ehdokkaiksi. Vastausten puuttuminen jarruttaa ehdokasasettelua, Sari Palmu muistutti.

Keskustapiirin puheenjohtajan Mikko Savolan mukaan kunta-asiat ovat keskustan leipälaji.

– Populistiset identiteettipolitiikan voimat haluavat haastaa osaamistamme puhumalla asioista, jotka eivät liity kuntiin millään tavalla. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos osoitti, että populismin pallosta voi puhaltaa ilmat pihalle, hän totesi.

– Populistista politiikkaa ja vahvaa ehdokashankintaa tekevät perussuomalaiset ovat meidän kovin kilpailijamme. Annikan puheenjohtajana luoma myönteisyys ja tulevaisuuden toivo ovat asioita, joita keskustan pitää hyödyntää, sanoi Jukka Vihriälä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko muistutti kokousväkeä keskustan vahvasta asemasta kuntakentässä ja sanoi puolustavansa suomalaisia kuntapäättäjiä viimeiseen saakka.

– Onnistuneet paikalliset koronapäätökset ovat esimerkki siitä, miten osaavia päättäjiä meillä on kunnissa. Meidän keskustalaisten tärkein tehtävä on alkaa uskoa itseemme ja asiaamme. Asiat osaamme, ja ihmiset kyllä seuraavat perässä.

Korona ja oppivelvollisuuden laajentaminen nousivat esille monissa puheenvuoroissa.

Paula Sihto toivoi, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä muistettaisiin valtion budjetissa koronalisällä. Elisa Pirttilahti nosti esille koronan tuomat haasteet opiskelijoiden yhteisöllisyydelle. Hänen mukaansa on tärkeää viedä terapiatakuu maaliin.

– Oppivelvollisuuden laajentaminen ei ole välttämättä ratkaisu perimmäisiin ongelmiin. Sen sijaan olisi kiinnitettävä huomiota nuorten ongelmiin jo peruskoulussa, Petri Friman sanoi.

Jorma Kallion mielestä oppivelvollisuuden laajentaminen auttaa erityisesti niitä, jotka keskeyttävät peruskoulun jälkeisen opiskelunsa tai eivät hakeudu jatko-opintoihin.