Esko Aho: Venäjä kuvittelee edelleen olevansa suuri ja mahtava – "Todellisuudessa resursseja on hyvin rajallisesti"

Venäjä

Venäjä kuvittelee edelleen olevansa kaikessa suuri ja mahtava, mutta todellisuudessa maa on riippuvaisempi muusta maailmasta kuin se haluaisi myöntää, East Officen johtokunnan puheenjohtaja Esko Aho pohtii.

Aho kuvailee, että Venäjällä on edelleen voimakas tahto ja halu tehdä kaikki asiat itse. Globaalissa maailmantaloudessa homma ei vain toimi niin.

– Kun katsoo mitä tahansa teknistä laitetta, komponentit tulevat mikä mistäkin päin maailmaa. Todellisuudessa Venäjällä on hyvin rajallisesti resursseja tehdä asioita alusta loppuun itse, Aho pohti vierailleessaan maanantai-iltana Kainuussa.

Yksi Venäjän talouden suurista ongelmista onkin viennin rakenne. Maasta viedään öljyä, maakaasua ja metalleja.

– Venäjän suurin kulutustuotteiden viejä on Nokian Renkaat, Aho huomauttaa.

Aho viittaa Jegor Gaidarin kirjoittamaan kirjaan ”Imperiumin tuho – oppitunteja tämän päivän Venäjälle”, jossa kuvataan imperiumin jälkeistä nostalgiaa.

Ahon mukaan Venäjän suurin haaste on selättää tämä nostalgia.

– Nostalgisointi aiheuttaa muukalaisvihamielisyyttä, äärinationalismia sekä Amerikan ja Euroopan vastaisuutta, Aho luettelee.

Ahon mukaan Venäjällä ei ole vieläkään ymmärretty syvällisesti syitä siihen, miksi Neuvostoliitto hajosi.

– Venäjällä luullaan, että ulkopuoliset jotenkin tönäisivät järjestelmän kumoon, mutta todellisuudessa Neuvostoliitto oli syönyt itsensä niin tyhjäksi, että pelkkä hipaisu riitti.

Suomen ex-pääministeri näkee imperiumin jälkeisen nostalgian aiheuttavan ongelmia tällä hetkellä muuallakin maailmassa, niin Recep Tayyip Erdoganin Turkissa kuin Xi Jinpingin Kiinassa.

Erityisesti Aho nostaa esiin Yhdysvallat, jossa nykyinen presidentti Donald Trump nousi valtaan lupaamalla tehdä Amerikasta jälleen suuren.

– Tällainen nostalgia johtaa virhepäätelmiin, joista koko muu maailma joutuu maksamaan, Aho varoittaa.