Uutissuomalainen: Hallituksessa kiistaa ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta
Hallituksen sisällä on syntynyt kiista ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta, kertoo Uutissuomalainen.
Uudistusta kannattavat SDP ja vasemmistoliitto, mutta keskustassa ja vihreissä siihen on suhtauduttu kriittisesti. RKP:n kanta on varovaisen myönteinen.
Uudistuksessa on kyse siitä, että jatkossa koulutuksen järjestäjille jaettaisiin erikseen rahaa oppivelvollisten eli nuorten koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen eli työikäisille suunnattuun koulutukseen. Lisäksi oppivelvollisten koulutuksen rahoitusmalli muuttuisi niin, että suoritusperusteista rahoitusta saisi vain kokonaisten tutkintojen eikä enää tutkinnon osien perusteella.
Vihreitä ja keskustaa on hiertänyt Uutissuomalaisen tietojen mukaan esimerkiksi uudistuksen toteuttaminen liian nopeaksi koetussa aikataulussa. Lisäksi uudistuksen on pelätty heikentävän jatkuvan oppimisen eli aikuisten opiskelijoiden asemaa.
Rahoitusuudistus olisi erään hallituslähteen mukaan ollut parempi toteuttaa samanaikaisesti oppivelvollisten ja jatkuvan koulutuksen osalta. Nyt uudistetaan vain yhtä osaa kokonaisuudesta.
Eräs keskustan vaikuttaja ihmettelee, miksi uudistus pitäisi toteuttaa juuri nyt, kun ammatilliseen uudistukseen tehtiin vuonna 2018 iso reformi ja ”kaikki alan toimijat” vastustavat asiaa.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan uudistuksen valmisteluaikataulu on ollut tavanomainen ja hallituksen esitys pohjautuu keväällä 2021 eduskunnalle annettuun koulutuspoliittiseen selontekoon
– Esitystä on valmisteltu nyt vuoden verran, ja koska uudistus tulee voimaan reilun vuoden päästä, aikaa on riittävästi.
Andersson korostaa, että uudistuksella halutaan turvata oppivelvollisuusuudistuksen tavoitteiden toteutuminen.
– Lakiesityksellä ei ole vaikutusta jatkuvan oppimisen rahoitustasoon eikä se muuta jatkuvan oppimisen rahoituksen perusteita.
Lakiesitys on annettava eduskunnalle marraskuun puoliväliin mennessä, jotta asia ehditään käsitellä tällä vaalikaudella. Ministeri Anderssonin mukaan lakiesitys annetaan eduskunnalle lähiaikoina. Uudistus tulisi voimaan vuoden 2024 alussa.