Kunta-alan sairauspoissaolojen määrä on laskussa koronapiikin jälkeen – nuorten työntekijöiden jaksaminen kuitenkin huolestuttaa
Kunta-alan sairauspoissaolot laskivat viime vuonna, selviää Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksesta. Myös ikäryhmittäiset erot sairauspoissaolojen määrissä ovat kaventuneet viime vuosikymmeninä.
– Erityisesti vanhimmassa ryhmässä sairauspoissaolot ovat vähentyneet 2000-luvun alkuun verrattuna. Nuorten työntekijöiden sairauspoissaolot ovat poikkeus muuten myönteiseen kehitykseen, ja sitä voi pitää huolestuttavana, sanoo Kunta10-tutkimuksen johtaja Jenni Ervasti Työterveyslaitoksen tiedotteessa.
Kelan tilastojen mukaan yleisimmät syyt nuorten työntekijöiden sairauspoissaoloihin liittyvät mielenterveyteen. Viime vuonna myönnettiin entistä enemmän sairauspäivärahaa mielenterveysongelmien vuoksi.
Ikäryhmistä 40–50-vuotiailla sekä ammattiryhmistä johtavassa asemassa ja asiantuntijatehtävissä olevilla oli kaikista vähiten sairauspoissaoloja. Lasten kanssa työskentelevillä ja fyysistä työtä tekevillä oli ammattiryhmistä kaikkein eniten sairauspoissaoloja.
Sote-uudistuksen ja koronapandemian jälkeen kuntatyöntekijät olivat oman sairauden vuoksi poissa töistä viime vuoden aikana keskimäärin noin 16 päivää. Keskimäärin joka viidennellä ei ollut viime vuonna ainuttakaan sairauspoissaoloa.
Sote-uudistus vei kuitenkin viime vuoden alussa kuntien palkkalistoilta sosiaali-, terveys- ja pelastusalojen työntekijät suurelta osin pois, joten sairauspoissaolojen kehitystä ei voida enää verrata suoraan aiempaan.
Tutkimuksen perusteella koronapandemian toissa vuonna aiheuttama piikki sairauspoissaoloissa vaikuttaa olleen väliaikainen. Piikki näkyi kaikissa ikäryhmissä, mutta viime vuonna palattiin jo edellisten vuosien tasolle
Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksessa on seurattu vuosituhannen alusta asti 11 kunnan ja yli 90 000 kuntatyöntekijän vuosittaisia sairauspoissaoloja työnantajien henkilöstörekistereistä. Tutkimuksessa käytetyt sairauspoissaolot suhteutetaan yhdenmukaisesti tehtyihin henkilötyövuosiin.