Elsi Katainen puolustaa maatalouden ilmastotyötä MT:ssa – Lähettää myös terveiset Maria Ohisalolle

Ilmastopolitiikka

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipiteessään, että maatalouden kokonaispäästöistä tarvitaan päätöksentekoon lisää tutkimustietoa.

Hän vastaa vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalolle, jonka hän kirjoittaa väittäneen, ettei maatalous tee osaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Väite ei pidä paikkaansa, sillä viljelijämme tekevät käytännön ympäristö- ja ilmastotekoja joka ikinen päivä. Niitä ovat esimerkiksi ravinteiden kierrätys, hiiliviljely, kasvipeitteisyydestä huolehtiminen sekä uusiutuvien polttoaineiden käyttö ja tuotanto, Katainen listaa.

Meppi kysyy, näkyvätkö kaikki maatiloilla tehdyt toimenpiteet tilastoissa.

– Yksi syy päästöjen pysymiseen tilastoissa samalla tasolla voi olla peltoalan lisääntyminen. Ei voi siis sanoa, ettei maa­tiloilla olisi tehty päästövähennystoimia. Syytösten sijaan tarvitaan ratkaisukeskeistä otetta koko hallitukselta, Katainen kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että maatalous on niitä aloja, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa ensimmäisten joukossa. Siksi ala kaipaakin kannusteita syyttelyn sijaan.

– Toivoisin ilmastolinjauksissa ennen muuta ison kuvan näkemistä. Tulokset eivät synny yhdessä yössä vaan strategisilla päätöksillä, joissa ruuantuotanto on edelleen kaiken ytimessä ja fossiilisten päästöjen alasajossa on säilytettävä globaali perspektiivi.

Kataisen mukaan vihreiden ehdottomuus ja yhteistyökyvyttömyys ovat ihmetyttäneet niin kotimaassa kuin Brysselin neuvottelupöydissäkin. Tulevasta budjettiriihestä hän toivookin konkreettisia avauksia ja aloitteita, ei ammattiryhmien syyttelyä tai vähättelyä.

– Suomalaisella maataloudella ja ruuantuotannolla on kykyä ja tahtoa uudistua jatkuvasti ilmastoystävällisempään suuntaan – kehitettäisiinkö, Maria Ohisalo, yhdessä siihen lisäkannustimia?, Katainen kysyy vihreiden puheenjohtajalta.